друкувати


Wall Street Journal Europe: США не такі вже й вільні, як були колись

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-22 06:25:24
Канада має найвільнішу економіку в Північній Америці.

Сполучені Штати відстають від головних конкурентів на глобальному ринку, згідно з Індексом економічної свободи за 2010 рік, який нині оприлюднили Heritage Foundation і The Wall Street Journal. Цього року з 20 найбільших економік світу США зазнали найбільшого падіння економічної свободи. Загальний показник США знизився з 80,7 до 78 балів.

США відстали на багатьох фронтах. Їхні оцінки знизилися в 7 з 10 категорій економічної свободи. Особливо суттєві втрати у сферах фінансової та монетарної свободи і прав власності. Причиною падіння оцінок є інтервенції федерального уряду у відповідь на фінансову й економічну кризи останніх двох років, які включали політично вмотивовані регуляторні зміни, протекціоністські обмеження торгівлі, великі видатки в рамках плану фіскального стимулювання і порятунок шляхом націоналізації фінансових і автомобілебудівних корпорацій, які вважали "надто великими, щоб вони збанкрутували". Ця політика спричинила скорочення робочих місць, не сприяла підприємництву і залишила Америку з безпрецедентним дефіцитом бюджету.

У всесвітньо відомому рейтингу економічної свободи США впали на восьме місце з шостого. Канада зараз перебуває вище від США й має найвільнішу економіку в Північній Америці. Що тривожніше, вперше в 16-річній історії Індексу США випали з елітарної групи країн, які визначено як "економічно вільні" за об’єктивними показниками. Чотири азійсько-тихоокеанські економіки перебувають на вершині світового рейтингу. Гонконг стоїть на першому місці протягом 16 років поспіль, за ним Сінгапур, Австралія і Нова Зеландія. Кожен регіон світу має принаймні одну країну серед тих, кого вважають "вільними" або "переважно вільними".

Деякі країни, зокрема Великобританія та Китай, за американським прикладом скоротили економічну свободу. Але багато інших – такі як Польща, Південна Корея, Мексика, Японія, Німеччина і навіть Франція — зберегли або розширили економічну свободу, незважаючи на глобальну кризу. Ігноруючи тиск рецесії, ці освічені нації продовжили лібералізувати свої економіки, даючи підприємцям і споживачам більшу свободу. Як наслідок, середній показник Індексу економічної свободи для світу загалом знизився за цей рік лише на 0,1 бала. Вісімдесят одна країна зі 179 отримала вищі оцінки, ніж 2009 року.

Ці тенденції важливі, тому що дослідження за дослідженням вказують на сильну кореляцію між економічною свободою і процвітанням. Громадяни економічно вільніших країн мають у середньому набагато вищі доходи на душу населення, ніж ті, що живуть у менш вільних економіках. Економічна свобода також має позитивний вплив на загальну якість життя, політичні та соціальні умови, навіть на захист довкілля. Можливо, найважливіше у ці важкі часи те, що дані Індексу вказують, що вільніші економіки набагато краще справляються зі зменшенням бідності, ніж жорсткіше регульовані економіки.

Державний сектор не може дорівнятися за життєздатністю до приватного сектору в питанні сприяння зростанню. Уряди, навіть ті, які обіцяють зміни, перш за все, є агентами статус-кво. Вони часто відображають погляди та потреби тих, хто вже має політичну або економічну владу. Навіть у демократичних країнах є свої групові інтереси. Реальні зміни, проте, можуть відбутися, коли люди чи компанії з-поза меж істеблішменту мають свободу випробовувати нові речі: нові виробничі процеси, нові технології і нові методи організації працівників і капіталу.

Нині звично таврувати простачками або ідеологами тих, хто висловлюється на користь вільного ринку або капіталізму. Чесна оцінка вказує на інше. Економічна свобода, втілена в Індексі економічної свободи – це філософія, яка відкидає економічні догми, захищаючи натомість різноманітність, яка існує, коли підприємці можуть обирати власні шляхи до процвітання.

Урок минулих кількох років полягає в тому, що битва за свободу вимагає постійної пильності. Президент Обама заявляє, що воліє сприяти процвітанню, захисту довкілля, зменшенню бідності і доступнішій охороні здоров’я. Іронія в тому, що його економічні пропозиції послідовно ігнорують або навіть підривають єдину систему – вільне підприємництво, яка передусім здатна досягти цих цілей.

Колись квітуча економіка Америки тепер ледве повзе вперед. Американці заслуговують на краще, і вони можуть досягти його – тільки-но вони змінять курс і почнуть здобувати економічну свободу, яка зробила Америку найуспішнішою країною світу.

Автор: Террі Міллер [Terry Miller] – директор Центру міжнародної торгівлі і економічної теорії в Heritage Foundation
Назва оригіналу: The U.S. Isn’t as Free as It Used to Be
Джерело: The Wall Street Journal Europe, 20.01.2010
Зреферував: Омелян Радимський, Західна аналітична група
Обговорити на форумі