друкувати


І.Бекешкіна: Шанси Януковича і Тимошенко — 80 на 20

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-22 03:58:22
У першому турі виборів президента України майже всі екзит-поли, крім так званого Національного, показали практично однакові результати. Вони досить точно збіглися з офіційними підсумками голосування.

— Наші екзит-поли були завжди точними, — каже науковий керівник фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна, 57 років. — За винятком президентських виборів 2004 року, коли дві компанії змінили свої дані.

Як виборець перетікатиме у другому турі від Тігіпка, Яценюка й інших кандидатів до Януковича і Тимошенко?

— Виборець — це не валіза з голосами, яку можна передати від одного кандидата до іншого. Можна спробувати змоделювати його поведінку, але він сидітиме вдома замість того, щоб кудись перетікати. На мій погляд, половина виборців тих кандидатів, що не пройшли до другого туру, узагалі нікуди не перетече. А решта розподілиться нерівномірно. Скажімо, електорат Ющенка, Тягнибока, Гриценка і в більшості Яценюка — це потенційний виборець Тимошенко. А електорат Тігіпка розподілиться у пропорції 40 на 60 на користь Януковича.

Який виборець найактивніший?

— Середнього віку — від 30 до 50 років. Найпасивніші — молоді. І тому, що менше ходять на вибори, і тому, що часто живуть не за місцем реєстрації, на зйомних квартирах, навчаються в інших містах. Старші теж активні, але частина з них за станом здоров’я не можуть проголосувати. До дільниці дійти не в змозі, а викликати комісію до себе — теж клопоти. Треба знати, куди зателефонувати, як написати заяву, ким її передати.

Третина виборців проігнорували голосування. У другому турі таких стане більше?

— Гадаю, явка може зменшитися за рахунок тих, кому не подобаються ні Янукович, ні Тимошенко. Зараз за опитуванням близько 20 відсотків збираються голосувати проти обох кандидатів. Але половина з них, скоріше за все, зовсім не піде до дільниць. От у першому турі збиралися проти всіх голосувати 8 відсотків, а вийшло тільки 2.

Наскільки на вибір людей впливають результати опитувань до виборів?

— Соціологія на виборців президента впливає мало. Вона дієва хіба що на парламентських виборах, коли партіям ідеться про подолання 3-відсоткового бар’єру. Тоді й люди дивляться, щоб віддати голос за прохідну партію. А тепер кожен навіть абсолютно непрохідний кандидат у першому турі щось-таки набрав. У другому турі треба буде визначатися остаточно. Так завжди було на президентських виборах. Те, що в Януковича кращий результат, ще не означає, що за нього більше голосуватиме виборців інших кандидатів.

Вважаю помилковою думку, що українці схильні голосувати за переможця. От Тігіпко починав свою кампанію з 2 відсотків, а дійшов до 13. А Яценюк навпаки упав у два рази, хоча на початку перегонів мав високі шанси потрапити до другого туру.

Чи оптимальний термін у три тижні між двома турами?

— Можливо, вистачило б і двох тижнів. Бо в наших умовах великий термін — це зайва холодна війна. Люди вже практично визначилися. Одного тижня для виборчого процесу мало, бо треба підбити підсумки, надрукувати й розвести бюлетені, підготувати виборчі комісії. А за три тижні що зміниться? Наговорити ще більше обіцянок, зайвий раз облити одне одного брудом?

Як на настрої виборців впливає розстановка кандидатів на другий тур?

— Часто лідерська позиція свого кандидата розхолоджує людей. Дехто думає: він і так переможе, чого я буду йти на дільницю по холоду й кризі. А позиція другого кандидата може мобілізувати електорат. Але це не факт.

Усе-таки відрив у першому турі між Януковичем і Тимошенко був великим — 10 відсотків. Хоча здолати його цілком можливо. Але ми по соціологічних опитуваннях поки що не бачимо наміру всього потенційного електорату Тимошенко голосувати за неї.

Я б розподілила шанси як 80 на 20. І якби Віктору Федоровичу протистояла не Юлія Володимирівна, було б усе визначено. Та вона здатна здійснити неймовірне.

Автор: Олександр ГУНЬКО, Газета.ua
Обговорити на форумі