друкувати


Українці в іракській місії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-22 02:43:44
У лютому 2010 року виповниться 4 роки з того моменту, як миротворчий персонал Збройних Сил України чисельністю 10 військовослужбовців розпочав виконання завдань у складі Тренувальної місії НАТО в Республіці Ірак.

Розгорнута в Іраку у 2004 році Тренувальна місія НАТО не виконує бойових завдань. Одними з головних її призначень є надання допомоги у розгортанні та функціонуванні системи управління урядових структур Республіки Ірак, розробка концепцій та програм підготовки і розвитку силових структур Іраку, створення та функціонування навчальних закладів із підготовки особового складу силових структур Іраку, забезпечення матеріально-технічного постачання, що надходить у межах добровільної допомоги країн - членів НАТО тощо, повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Так, станом на 1 січня 2010 року за сприяння і допомоги персоналу Тренувальної місії НАТО в Республіці Ірак було підготовлено 4252 службовця місцевої поліції, опрацьована і виконується програма навчань та тренувань національних оперативних центрів. На курсах поза межами країни пройшли підготовку 1562 урядових службовця Республіки Ірак, а 488 студентів успішно виконали програму і здали тести з англійської мови. За цей час до країни надійшла добровільна допомога на суму 166 мільйонів доларів.

На сьогодні до складу Тренувальної місії НАТО в Іраку входять представники таких країн-членів Північноатлантичного Альянсу, як Болгарії, Данії, Нідерландів, Естонії, Литви, Польщі, Румунії, Угорщини, Туреччини, Італії, Великої Британії та США. Україна є єдиною країною не членом Альянсу, яка бере участь у цій Місії. Підбиваючи підсумки чотирирічної роботи, старший українського миротворчого персоналу у складі Тренувальної місії НАТО в Республіці Ірак полковник Сергій Грабський зазначив, що високий рівень спеціальних знань та практичного досвіду українських офіцерів-радників сприяв впровадженню низки важливих проектів.

– Це проекти з кризового менеджменту, організації взаємодії з міністерствами Іраку, медіа-забезпечення, програмного забезпечення повсякденної діяльності центрів, застосуванню документів прихованого управління, було організовано проведення курсів з мовної та професійної підготовки для персоналу оперативних центрів, - повідомив полковник Сергій Грабський. За його словами, наочним прикладом ефективності роботи українських офіцерів є успішне проведення командно-штабних навчань оперативно-стратегічного рівня "Сакр" ("Орел").

- Нещодавно було проведене дев’яте навчання цієї серії, тематика якого була пов’язана з майбутніми парламентськими виборами в Іраку. При підбитті підсумків навчання роль радників НАТО була високо оцінена керівним складом силових структур Іраку, - зазначив полковник Сергій Грабський. Як він додав, на сьогодні керівниками двох з трьох відділень відділу радників стратегічного рівня Тренувальної місії НАТО є українські офіцери, що є унікальним явищем в історії цієї Місії.

До сфери діяльності Тренувальної місії НАТО в Іраку відносяться не тільки стратегічний та оперативний рівні підготовки іракських силових структур. Тактичний рівень також належить до їхньої компетенції. - Надання допомоги іракським силам безпеки в організації бойової підготовки офіцерського та сержантського складу, а також забезпечення належної координації у цій сфері дій зацікавлених місцевих та іноземних структур є серед найважливіших завдань групи, - відзначив полковник Сергій Грабський.

Так, за участю українського миротворчого персоналу проведено низку тренувальних курсів для старшого сержантського складу Збройних сил Іраку на базі Регіонального тренувального центру у місті Таджі, а також кілька навчальних заходів для іракських інструкторів за місцями проведення бойових навчань військових підрозділів. Керівництво Тренувальної місії НАТО високо оцінює роботу українських офіцерів-радників. Яскравим прикладом цього є призначення на посаду командира передової тренувальної групи Місії НАТО при Регіональному тренувальному центрі "Таджі" українського офіцера.

Крім того, не зважаючи на вимоги щодо комплектування лише офіцерами країн-членів НАТО, рішенням заступника командувача Тренувальної місії НАТО саме український офіцер був призначений на посаду координатора поставок обладнання Групи координації, яка вирішує надважливі питання забезпечення поставок обладнання за програмою добровільної матеріально-технічної допомоги до Республіки Ірак.

Довідка. Тренувальна Місія НАТО в Іраку є окремою місією, яка організована та проводиться Північноатлантичним Альянсом з метою підготовки та оснащення іракських силових структур, а також органів військового управління. Командування Місією здійснюється Верховним головнокомандувачем стратегічного командування НАТО з операцій. Головнокомандувач стратегічного командування НАТО з трансформації відіграє функцію підтримки. Безпосередньо в Іраку командувачем Місії є командувач Багатонаціонального командування передачі повноважень за підтримання безпеки в Іраку. Починаючи з 19 лютого 2006 року у складі Тренувальної місії НАТО в Республіці Ірак виконує завдання миротворчий персонал Збройних Сил України чисельністю 10 військовослужбовців.

Обговорити на форумі