друкувати


ДПА України змінила принципи оподаткування фізичних осіб-нерезидентів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-22 10:33:55
Державна податкова адміністрація (ДПАУ) змінила принципи оподаткування фізичних осіб-нерезидентів.

У розпорядженні опинився лист ДПАУ #28593/7/17-0717 від 23 грудня 2009 р. про зміну правил оподаткування фізичних осіб-нерезидентів. Попереднє роз'яснення закону "Про податок з доходів фізосіб" від 2004 р. передбачало, що зарплата нерезидента, що працює в Україні, обкладається по ставці 15%, якщо він реєструвався підприємцем або проживає в країні більше півроку. Інакше ставка складає 30%. Згідно новому трактуванню ДПАУ, наявність статусу підприємця недостатньо, і, якщо у нерезидента немає місця мешкання в Україні (понад 6 місяців), він отримує статус резидента і 15-процентну ставку через 183 дні перебування. Таким чином, всі іноземці повинні платити півроку 30%, повідомляє РБК-Україна.

У ДПАУ вважають, що не змінювали правила оподаткування, а лише уточнили для своїх підрозділів, як застосовувати закон. "Якщо іноземець не прожив в Україні півроку, як він може говорити, що це центр його життєвих інтересів, адже із закону виходить, що центр життєвих інтересів - це місце, де людина прожила 183 дні. А виходить так, що приїжджають сюди на місяць, щоб оформити операцію або продати квартиру, а в заяві пишуть, що мають намір перебувати 8 місяців. А у них немає ні житла, ні дозволу на роботу", - сказало джерело.

Нерезиденти вважають, що податківці порушують закон, визнаючи для пільгового оподаткування лише один критерій (183 дні), тоді як закон передбачає декілька. У одній з компаній аудиторів великої четвірки розповіли, що тепер вони рекомендують іноземцям вже зараз подавати заяву на отримання статусу резидента, а надалі оскаржити роз'яснення ДПАУ в податкових органах або в суді. За його даними, вже мінімум двом компаніям ДПАУ пред'явила претензії щодо сплати їх співробітниками-іноземцями 30% податку. А те, що роз'яснення не має юридичної сили закону, дозволить оскаржити дії податківців в адмінсудах.

Обговорити на форумі