друкувати


Найвищий і найнижчий чоловіки у світі зустрічалися

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-21 07:10:15
На презентації Книги рекордів Гіннеса за 2009-й у Туреччині зустрілися турок 27-річний Султан Косен, екс-баскетболіст, і китаєць Хі Пінгпінг, 21 рік. Їхню зустріч назвали "побаченням найвищого й найнижчого". Султан має 2 м 46 см зросту, Хі — трохи вищий за 70 см.

— Не думав, що ми коли-небудь побачимося, — каже Султан Косен. — Через проблеми із суглобами ходжу з милицями. Ноги іноді не слухаються. Я ніколи не поїхав би до Китаю. Добре, що зустріч нам улаштували в Туреччині.

Обидва у чорних костюмах. Відрізняються лише сорочками: китаєць одягнув чорну з краваткою, а турок — білу без краватки. Коли їх попросили встати, Хі був Султану по коліно. Піднявши руки, він дістає до його середнього пальця.

— Коли я народився у селі Хуаде в районі Вудланчабу, помістився на долоні свого батька, — розказує Хі. — У нашій сім’ї всі були невеликими. Матір ледь доросла до метра. Думали, як хлопець, хоч трохи пережену за зростом тата. Але насправді він вищий за мене на півметра. Спочатку батьки ховали мене від сусідів і родичів. В 11 років перестав рости. Друзі кличуть Малюком або Хлопчиком-Мізинцем. Інші журилися б, що не такі, як усі. А я звик. Торік на Трафальгарській площі в Лондоні зустрівся з росіянкою Світланою Панкратовою. Вона потрапила до Книги рекордів Гіннеса, бо має найдовші у світі ноги — 132,2 сантиметра. Їй я теж був по коліна. Боялася, щоб не заглядав під спідницю. Через це взяла на руки, мов дитину.

У Хі Пінгпінга немає дівчини. Своїм рекордом він заробляє гроші. Через п’ять років планує створити сім’ю.

Султан садовить китайця собі на коліна.

— Зустріч із Хі мене шокувала. Я його одразу не побачив. Він стояв під стільцем, немов 2-річна дитина. До 10 років я розвивався нормально. Почав швидше рости через пухлину в мозку. Вона тиснула на гіпофіз, у залозі вироблялося забагато гормону росту. Пухлину видалили торік.

Лікарі сподіваються, Султан більше не ростиме. Він живе на фермі біля міста Мардін із батьками, сестрою і трьома братами.

— Хотів стати відомим, щоб знайти собі дружину, бо жінкам подобаються знаменитості. Але дівчата бояться мене через високий зріст. Та й одягаюся не модно, бо гарний одяг замалий. Не вміщаюся у легковому автомобілі. Не можу зайти до ресторану. Із баскетбольної команди пішов через проблеми з колінними суглобами.

На початку вересня Султан їздив до Лондона на побачення із журналісткою Луїзою Пілбім. Її зріст — 1,6 м.

— Вона запросила мене у кафе. Як заходив, дивився угору, щоб не вдаритися об стелю. Вчасно не глянув під ноги і зачепився за поріг. Луїза купила напої і винесла до столу надворі. За мить біля нас зібралися люди, знімали на мобільні телефони. Після того ми не зустрічалися. Із жінками знайомлюся через Інтернет. Обов’язково запитую про їхній зріст. За дружину візьму ту, яка матиме хоч 1,8 метра.

На прощання Султан і Хі тиснуть один одному руки.

Раніше найвищим чоловіком був українець 39-річний Леонід Стадник. Він на 10 см вищий від турка. Цьогоріч підтвердити рекорд відмовився. Каже, набридла увага преси, повідомляє Газета.ua.

Обговорити на форумі