друкувати


Human Rights Watch: Становище з правами людини в Україні залишається невтішним

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-21 06:57:28
Незважаючи на деякі позитивні зрушення, становище з правами людини в Україні залишається невтішним. Такого висновку дійшла американська правозахисна організація Human Rights Watch у звіті, який оприлюднили 21 січня у Нью-Йорку.

За оцінкою американських правозахисників, в Україні немає чіткої міграційної політики, а закон стосовно шукачів притулку є надто жорстким. Лише 3% тих, хто просить захисту в Україні, отримують такий притулок. При цьому у Державному комітеті з національностей і міграції підготували законопроект, як поліпшити ситуацію, повідомляє ТСН.

А поки діє старий закон, 2009 року Україна продовжувала відмовляти у статусі біженця чеченцям, бо офіційний Київ не визнає війну належною підставою для надання притулку.

Human Rights Watch повідомляє про те, що в Україні минулого року тривали напади на мігрантів, шукачів притулку, іноземних студентів, ромів, інших людей неслов’янської зовнішності. Так у січні 2009 року від ножових ран загинув молодий нігерієць, але міліція відразу ж заперечила расовий чинник, хоча і не мала інших вагомих доказів.

Щоб зупинити подібне кровопролиття, Україні радять запровадити чітку юридичну відповідальність за злочини на расовому ґрунті. А жертвам таких злочинів відкрити належний доступ до правосуддя.

Крім цього, оглядачі вважають, що дискримінації в Україні зазнають кримські татари. Це стосується земельного питання, доступу до освіти і рідної мови.

Коментуючи становище зі свободою слова, американські спостерігачі вітають поступ у розслідуванні вбивства журналіста Георгія Ґонґадзе. Україна здобула похвалу за арешт генерала Олексія Пукача, якого підозрюють у причетності до замовлення злочину.

З іншого боку, обурення правозахисників викликав розгляд у Верховній раді в червні 2009 року проекту Закону про захист суспільної моралі. Є побоювання, що такий документ може стати приводом для того, щоб заводити карні справи проти журналістів, адже поняття "суспільна мораль" може трактуватися досить широко і суб’єктивно.

Як повідомлялося, міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch заявила, що українська система кримінального правосуддя відрізняється поганими умовами утримання й жорстоким поводженням з ув'язненими у в'язницях, корупцією серед співробітників правоохоронних органів і слабкістю судової системи.

За даними організації, українські правозахисні групи часто повідомляють про значну кількість зізнань, зроблених затриманими примусово й під катуваннями, і які потім ураховуються як докази в ході судових розглядів.

Обговорити на форумі