друкувати


Експерти: Новому президенту доведеться друкувати гроші

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-21 05:07:55
Експерти припускають, що після виборів на Нацбанк буде чинитися тиск, щоб отримувати від нього кошти на соціальні програми. Після виборів на НБУ можуть чинити тиск, щоб отримати гроші на соціальні програми. Нацбанк не має інших варіантів, окрім як увімкнути верстат.

"Єдине, де Нацбанк може взяти ці гроші, умовно кажучи, - надрукувати їх. Це збільшить пропозицію гривні, і загалом національна валюта буде послаблюватися", - повідомив старший аналітик програми "Соціальна економіка" Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Він зазначив, що певне зростання курсу гривні, що відбувалося минулого тижня, спостерігається й сьогодні на міжбанківському ринку. Воно частково викликане політичною невизначеністю в країні, що пов’язана з виборчим процесом.

"Після виборів можливе послаблення гривні, адже в обох кандидатів у президенти, які ввійшли до другого туру виборів, доволі широкі соціальні програми. Фінансувати одразу після виборів їх буде доволі важко, адже суттєвого покращення економіки не очікується", - зазначив Жолудь.

"Я вважаю, що послаблення гривні, яке очікується наприкінці першого – початку другого кварталу цього року не буде радикальним. Це – кілька десятків копійок, тобто навіть не 10%", – додав експерт.

Нагадаємо, що 21 січня на міжбанківському валютному ринку підвищився курс долара. Ціна американської валюти знову перевищила позначку 8,10 грн.

Торги на міжбанку завершилися в діапазоні 8,1040-8,1095 грн за долар і 11,4685-11,4870 грн за євро. Відкрилися ж торги цінами 8,1025-8,1370 грн за долар і 11,4990-11,5505 грн за євро, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі