друкувати


За кого проголосує Прикарпаття в другому турі?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-21 11:22:44
За інформацією ЦВК після підрахунку 100% електронних протоколів дільничних виборчих комісій 35,32% , або 8 686 751 виборець, проголосували за лідера Партії регіонів Віктора Януковича. За прем’єр-міністра Юлію Тимошенко віддали свої голоси 25,05%, або 6 159 829 виборців. Далі йдуть — Сергій Тігіпко — 13,06 %, Арсеній Яценюк — 6,96, Віктор Ющенко — 5,45 відсотка.

Тож найбільшою інтригою у проміжку між першим та другим туром голосування буде те, чи зуміють двоє лідерів наростити електоральну підтримку і за кого голосуватимуть у другому турі виборці тих кандидатів, які зайняли місця із третього по вісімнадцяте.

Значна частина електорату Сергія Тігіпка та Арсенія Яценюка може не підтримати жодного з учасників другого туру виборів, вважають політологи. Зокрема, директор центру "Пента" Володимир Фесенко припустив, що до 1/3 електорату Тігіпка може перейти на бік прем’єра Юлії Тимошенко, деяка частина виборців — на бік Віктора Януковича і якась частина взагалі не прийде голосувати. "Але говорити про те, що абсолютна більшість виборців Тігіпка перейде на бік Януковича, вважаю, передчасно. Тому що вони критично ставляться як до Януковича, так і до Тимошенко", — зазначив Фесенко. Разом з тим, на його думку, якщо Тимошенко і Тігіпко домовляться стосовно посади прем’єра, тоді велика ймовірність того, що велика частина виборців Тігіпка прийде голосувати не тільки за Тимошенко, а й за прем’єрство Тігіпка. Стосовно електорату Яценюка Фесенко спрогнозував, що більша його частина — від 40 до 60% — перейде до Тимошенко.

Своєю чергою директор соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко не став цифрами прогнозувати ситуацію, пояснивши, що ситуація відрізняється по кожній області. На думку політолога, електорат Тігіпка — це ті, "хто вперше за довгі роки втік від Януковича... Вони не для того йшли, щоб повертатися, а електорат Яценюка — це ті, "хто втік від президента Віктора Ющенка, але не прийшов до Тимошенко". Небоженко вважає, що більшість таких виборців проголосує у другому турі за Тимошенко. Крім того, на думку політолога, 80% виборців, які голосували за Ющенка, віддадуть голос за Тимошенко в другому турі.

Політолог Віталій Бала стосовно тих виборців, які проголосували за інших кандидатів, вважає, що серед них потенційно більше тих, які не хочуть Януковича. "і у зв’язку з цим можна говорити про більші шанси Тимошенко", — каже Бала.

Своєю чергою, політичний експерт Тарас Березовець вважає, що Янукович вичерпав свої електоральні ресурси. "Я погоджуюся з соціологом і. Бекешкіною, яка твердить, що Янукович вичерпав свої електоральні ресурси. Він може розраховувати на незначну частину голосів Симоненка, Литвина і Тігіпка. Результати, які показали так звані демократичні кандидати, становлять загалом 60%. Тому Тимошенко може як мінімум на 40% голосів інших кандидатів розраховувати", — сказав Березовець.

Водночас політолог ігор Жданов переконаний, що Тимошенко у другому турі має електоральний резерв за рахунок громадян, які не визначились зі своїм вибором.

Політичний експерт Володимир Цибулько вважає, що заяви Тігіпка, Яценюка, Гриценка про те, що вони не агітуватимуть своїх виборців за інших кандидатів, несерйозні. "Голоси цих кандидатів – це не їхнє завоювання. Вони мають затямити, що вони стали такими своєрідними медіаторами, через яких електорат повчив своїх політиків, в піку Тимошенко, в піку Януковичу. Але ці голоси не належать ані Тігіпку, ані Яценюку".

Свою точку зору на перспективи другого туру висловили і соціологи. Близько 35% виборців кандидата в президенти Тігіпка не підуть на вибори. Про це заявила голова правління інституту соціологічних досліджень Ольга Балакірєва.

Вона також вважає, що з решти виборців близько 30% проголосують за Юлію Тимошенко і ще 35% — за Віктора Януковича. Що ж стосується виборців Арсенія Яценюка, то у нього, за результатами опитування в день виборів, 40% були готові надалі голосувати за Тимошенко, 20% — за Януковича. Загалом на думку Балакірєвої, у Тимошенко в другому турі є шанс набрати близько 44%, у Януковича порядка 50% голосів. Втім, вона підкреслює, що майбутні три тижні можуть внести корективи в таку ситуацію.

Гендиректор "ФОМ—Україна" Олександр Бухалов заявив, що в ході опитування, проведеного наприкінці грудня, 28% електорату Тігіпка були готові голосувати за Януковича, 23% — за Тимошенко, 33% — проти обох. З електорату Яценюка 12% були готові голосувати за Януковича, 33% — за Тимошенко, 50% — проти всіх. З тих, хто голосував за Ющенка, 6% могли б віддати перевагу Януковичу, 43% — Тимошенко і 51% — виступили б проти обох. З електорату Петра Симоненка 31% могли б голосувати за Януковича, 4% — за Тимошенко і 33% — проти обох, при тому, що 25% не змогли відповісти.

Запитання, за кого голосуватимуть виборці Прикарпаття, ми вирішили задати нашим політикам.

Олександр Левицький, перший заступник керівника обласного виборчого штабу кандидата в президенти України Юлії Тимошенко:
— Передусім хочу подякувати всім нашим краянам, які віддали свій голос за майбутнє України і прошу їх, а також тих, хто не зміг того дня прийти на виборчі дільниці, підтримати 7 лютого своїм волевиявленням європейський вибір українського народу. Тепер стосовно прогнозів на другий тур президентських виборів. Вони, як відомо, річ невдячна. Вірю в те, що 95 відсотків виборців Івано-Франківщини люблять Українську державу і бачать її майбутнє у колі вільних європейських народів. Саме тому вони зроблять 7 лютого правильний вибір. Як результат Україна отримає гідного її великого народу президента. Ним стане Юлія Тимошенко, яка захистить ідеали свободи та демократії, заради перемоги яких ми стояли на помаранчевих майданах п’ять років тому.

Богдан Федьків, заступник керівника обласного виборчого штабу кандидата в президенти України Віктора Януковича:
— Результат, який отримав наш кандидат у президенти держави Віктор Янукович, був прогнозований. У першому турі президентських перегонів йому віддали свої симпатії більше п’яти відсотків наших крян. Тобто майже 40 тисяч прикарпатців хочуть бачити своїм президентом лідера Партії регіонів. Для прикладу, на президентських виборах у 2004 році за нього проголосувало заледве три відсотки прикарпатців.

У другому турі ми плануємо потроїти результат В. Януковича на Прикарпатті за рахунок прихильників Сергія Тігіпка, Арсенія Яценюка, частини прихильників Віктора Ющенка і навіть Олега Тягнибока.

Микола Палійчук, голова ОДА:
— У другому турі президентських виборів не підтримаю жодного з кандидатів на посаду глави держави. Не підтримаю тому, що знаю політиків. Не підтримаю Януковича, бо був на Майдані. Не підримаю Тимошенко, бо добре знаю, що робиться в казначействі. Хочу подякувати всім прикарпатцям, які взяли участь у виборах, і особливо тим, котрі підтримали Президента України Віктора Ющенка. Приємно, що наша область дала чинному главі нашої держави один із найкращих результатів. Та все ж Віктор Андрійович не вийшов у другий тур президентських виборів. Я це сприймаю як знак, що в Україні та нашому краї президентські перегони відбувалися абсолютно демократично. і це вперше за останні роки незалежності. Це велика перемога демократії і перемога того, чого домоглися люди на Майдані п’ять років тому. Запевняю вас у тому, що в області на високому рівні буде забезпечено проведення і другого туру виборів.

Хочу сказати ще й таке. У другому турі президентських виборів не закликатиму наших краян підтримати того чи іншого кандидата, бо це вибір кожної людини. За кого вона вважає, за того й проголосує. Обидва кандидати роздали людям дуже багато щедрих обіцянок. Потрібно, аби українська громада контролювала виконання ними цих обіцянок.

Тепер про інше. Після вступу на посаду новообраного президента подам, як того вимагає закон, у відставку. Та зосереджу свою увагу на місцевих виборах. Спиратимусь під час цієї виборчої кампанії не на політичні партії, а на громаду краю.

Відсіяли, як полову на вітрі... Із 18 учасників нинішніх президентських перегонів прикарпатці відсіяли, як полову на вітрі, аж 12. Найбільшими їх симпатиками виявилися Юлія Тимошенко, Віктор Ющенко, Арсеній Яценюк, Віктор Янукович, Олег Тягнибок та Сергій Тігіпко. До критичної межі в краї зменшився електорат соціаліста Олександра Мороза і комуніста Петра Симоненка, яких, як видно, нічого так і не навчили невдачі під час попередніх президентських виборів.

Одіозною фігурою в цій компанії виявився наш земляк, нібито гуцул — нібито "регіонал" (принаймні так інформували деякі ЗМІ) Противсіх Василь Васильович, котрий за прізвищем Гуменюк свого часу був представником від СНД в Мінську, а після того очолив Торгово-промислову палату в Івано-Франківську. Проти його прізвища зафіксовано лише 2 083 позначки, повідомляє Галичина.

Обговорити на форумі