друкувати


Колишні польські президенти про українські вибори

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-20 05:26:02
Польська преса знову і знову повертається до теми президентських виборів в Україні. Видання "Dziennik Gazeta Prawna" звернулася за коментарями до колишніх польських президентів Алєксандра Кваснєвського та Лєха Валенси, які під час Помаранчевої революції побували в Україні в ролі посередників.

"Болюча поразка помаранчевих, до якої лідери цієї сили послідовно наближалися", - так коментує програш Віктора Ющенка в президентських виборах Алєксандер Кваснєвський.

"Однак демократичний досвід, який принесла Помаранчева революція, не можна вже зупинити. Віктор Янукович у разі своєї перемоги не стане українським Лукашенком чи Путіном, не бажають цього також особи, які перебувають навколо лідера регіоналів. Президент Янукович – це не катастрофа", – переконує колишній польський президент.

На запитання: "Що би Ви зробили, якби в 2004 році стали президентом України?" Алєксандер Кваснєвський (на фото) відповів: "Я б зосередився на побудові єдності помаранчевого табору. Я б переконував Юлію Тимошенко стати на чолі цієї політичної сили, але відмовитися від зазіхань на прем’єрське крісло. Далі я б призначив одразу після президентських виборів – вибори до Верховної Ради, на яких помаранчеві могли б отримати переконливу перемогу та більшість. Це б дозволило реалізувати хоча б частину обіцянок".

Колишній польський президент констатує, що українці змарнували свій історичний момент, коли двері всіх кабінетів на світі були для них відкриті.

Інший польський екс-президент Лєх Валенса згадує свою розмову з Віктором Януковичем під час Помаранчевої революції. У той момент, коли влада готувала силовий варіант, Л.Валенса сказав лідеру Партії Регіонів: "Ви сьогодні програли, але якщо Ви застосуєте силу, то з вами буде покінчено. В найкращому випадку Вас повісять, як Муссоліні.... Якщо Ви відмовитеся від сили і почнете переговори, то будете мати можливість відігратися". Тоді, за словами колишнього президента Польщі, Віктор Якукович "швидко подзвонив і все відмінив".

Натомість Віктор Ющенко, окрім влади, не здобув нічого – наголошує Лєх Валенса на шпальтах щоденного видання "Dziennik Gazeta Prawna".

Обговорити на форумі