друкувати


Коломийщина: Про результати наглядової діяльності та вжиті заходи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-20 11:26:59
Основним завданням наглядової діяльності органів прокуратури України є захист гарантованих Конституцією та законами України прав і свобод людини і громадянина, державних та публічних інтересів.

Прокуратурою району протягом 2009 року проведено понад 160 перевірок на підприємствах, в установах, організаціях різних форм власності, а також у підприємців. За результатами перевірок порушено 28 кримінальних справ, внесено 151 документ прокурорського реагування, притягнуто до відповідальності 158 посадових осіб. За документами прокурорського реагування відшкодовано 2 020 000 гривень, у тому числі до бюджету — 1 180 000 гривень.

Пріоритетними напрямами наглядової діяльності прокуратури щодо захисту прав і свобод людини і громадянина є: оплата та охорона праці, охорона здоров’я, соціальне та пенсійне забезпечення, права і свободи осіб, які потребують державної підтримки та допомоги. В ході перевірок додержання вимог чинного законодавства України про оплату праці найбільш поширеними порушеннями були: несвоєчасна та неповна виплата заробітної плати, несвоєчасне проведення розрахунку із звільненими працівниками, непроведення індексації заробітної плати, відсутність належного обліку робочого часу працівників, порушення встановленого законодавством порядку надання відпусток та їх оплати.

Особлива увага приділялась виявленню фактів виплати заробітної плати "в конвертах". Так, протягом року встановлено більше ніж 30 таких фактів. Найбільше випадків нелегальних трудових відносин зафіксовано серед приватних підприємців на території Сопівської, Турківської, Джурківської, Спаської сільських рад.

У сфері нагляду за додержанням законодавства про охорону праці прокуратурою району порушено дві кримінальні справи, внесено один документ прокурорського реагування, притягнуто до різних видів відповідальності 8 посадових осіб.

За результатами перевірок додержання вимог чинного законодавства про охорону здоров’я порушено одну кримінальну справу, внесено три документи прокурорського реагування, притягнуто до відповідальності шість посадових осіб. У сфері соціального захисту пільгових категорій громадян протягом року внесено п’ять документів прокурорського реагування, за результатами розгляду яких притягнуто до відповідальності 13 посадових осіб та відшкодовано 20 000 грн. У сфері нагляду за додержанням законодавства про адміністративні правопорушення внесено вісім документів прокурорського реагування, шість посадових осіб притягнуто до відповідальності.

У сфері економічних відносин порушено дев’ять кримінальних справ, а саме: по дві — у сфері банківської діяльності, бюджетній, агропромислового комплексу та зовнішньоекономічної діяльності, одну — в сфері земельних відносин. Внесено 59 документів прокурорського реагування, притягнуто до відповідальності 36 посадових осіб, відшкодовано 1 601 000 грн, у тому числі до бюджету — 1 180 000 грн.

Найбільш поширеним порушенням у сфері економічних відносин у минулому році були: порушення діючого законодавства про бухгалтерський облік, фінансову звітність, оподаткування, мали місце випадки видачі фіктивних документів з метою одержання бюджетних коштів, банківських кредитів, надання незаконних переваг в одержанні земельних ділянок комунальної власності шляхом видачі фіктивних рішень органів місцевого самоврядування тощо.

За результатами роботи у сфері прокурорського нагляду за додержанням законодавства, спрямованого на боротьбу з корупцією, прокуратурою району порушено дві кримінальні справи з ознаками корупції, складено один протокол про адміністративне правопорушення, внесено одне подання і чотири протести, заявлено три позови про стягнення шкоди, завданої внаслідок вчинення корупційних діянь на загальну суму 3428 гривні, взято участь у розгляді судом трьох протоколів про адміністративне правопорушення, підтримано державне обвинувачення по трьох кримінальних справах з ознаками корупції, де судом поставлено обвинувальні вироки.

Протягом року у провадженні судів перебувало 317 справ за позовом прокуратури району, пред’явленими в інтересах держави та громадян, з яких 13 позовних заяв — на захист прав неповнолітніх, 149 — про стягнення заборгованості заробітної плати, 44 — про стягнення коштів на користь фондів соціальної спрямованості, 25 — про стягнення заборгованості по сплаті податкових платежів, 39 — про відшкодування шкоди, заподіяної злочинами, 24 — в галузі земельних відносин та охорони навколишнього середовища, 44 — у сфері державної та комунальної власності, 11 — у сфері паливно-енергетичного комплексу та три — з питань боротьби з корупцією, з яких розглянуто та задоволено (у тому числі закрито у зв’язку із добровільним відшкодуванням) 258 позовів на загальну суму 1 172 000 грн.

Протягом року прокуратурою забезпечено реальне виконання судових рішень, винесених у справах за позовами прокурора району на загальну суму 540 000 грн. Крім цього, відповідачами добровільно відшкодовано за закритими судами справами за позовами прокуратури Коломийського району кошти у загальному розмірі 484 000 грн.

Автор: Ірина ВАСИЛЕЦЬКА, старший помічник прокурора Коломийського району, юрист 2-го класу
Джерело: Вільний голос
Обговорити на форумі