друкувати


Зима буде теплою і птахам відлітати нема потреби?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-19 06:05:18
У час, коли Копенгаген приймав світовий саміт по глобальному потеплінню, на Коломийському недореставрованому напівзамерзлому озері в проталинах весело хлюпались дикі качки. З розмови цікавих коломиян тоді ж можна було припустити, що це і є відчутні ознаки потепління. Зима буде теплою і птахам відлітати нема потреби.

Минуло небагато часу і двадцятиградусний мороз розігнав не тільки качок, а й надію на теплу зиму. Притихли любителі поговорити про кліматичні зміни і майбутню екокатастрофу. У лісі, у лузі, у садках — всюди запанувала зима. Серед зимуючих птахів, — а це синиці, дрозди, дятли, снігурі, костогризи, — холод викликав тільки пожвавлення. А плоди на кущиках калини й обліпихи для них — справді дармовий обід.

Здавалось, усе стало на місце. Але що може робити бузьок на польське Різдво у засніженому лузі? А він спокійно покльовує собі промерзлу суху траву і з сумом поглядає у бік крижаної річки:

— Де довгий день і коротка ніч?

— Де жаби, пуголовки і мальок?

Так "думає" бузьок. А я припускаю, що це не що інше, як наслідок відчутних екологічних змін. І якщо так піде й далі, то птахам, мабуть, доведеться міняти старі закони і звички, як це зробив мій бузьок. Не буде ні часу зустрічі, ні прощавання. Птахів, як і нас, чекає пристосування до умов, які виникнуть у майбутньому.

Автор: Роман БОЛЕХІВСЬКИЙ із Коломиї
Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі