друкувати


Джаз з коломийською пропискою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-18 04:36:29
Страхітливе породження сучасності — шоу-бізнес. Усі жанри мистецтва стають розважальними, тобто примітивними і несправжніми. На сценах викаблучуються безголосі дівулі, яких чомусь оголошують співачками. Їм акомпанує несправжня й нежива музика. Не музика, а імітація музики. Наші очі й вуха вже починають відвикати від "живого" сценічного виконання. Добре, що хоч існують музичні школи, які час від часу нагадують публіці як звучить рояль, скрипка, чи труба. А хто може згадати, коли востаннє слухав "живий" оркестр, та ще й духовий?

У Моршині проводився конкурс духових оркестрів, у якому взяли участь 35 колективів з різних регіонів України і один з Білорусі. Звучала оркестрова, вокальна, класична, естрадна, джазова й народна музика найрізноманітніших стилів. У конкурсній програмі виступив і коломийський оркестр "Біг-бенд". Та не просто виступив, а посів перше місце і разом з донецьким та чернігівським колективами нагороджений Дипломом І-го ступеня.

Кілька слів про наш "Біг-бенд".

Існує він зовсім недовго — чотири роки. Грають в оркестрі викладачі й випускники ДМШ №1. Керує ним викладач школи Любомир Коб’юк. На базі цього гурту згодом постав муніципальний оркестр, який протримався якихось дев’ять місяців, — допоки фінансувався з міського бюджету. Відтак муніципальний оркестр "заграв у трубу", але залишився "Біг-бенд", суто з естетичних зацікавлень кожного з 16 оркестрантів.

Так, як цей оркестр грає джаз, так не грає жоден колектив не лише в області, а й ширше. Окрім джазових мелодій, які вже стали класикою, "бенд" має в своєму репертуарі обробки народних мелодій. Знаковою маркою колективу й попурі на мелодії пісень Володимира Івасюка.

Є ось у Коломиї такий потужний джазово-естрадний оркестр, який тримається суто на ентузіазмі його учасників і примножує музичну славу містові. А місто до нього невдячне.

Автор: Андрій МАЛАЩУК, "Вільний голос"
Обговорити на форумі