друкувати


"Теорія брехні" кандидатів у президенти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-18 04:14:05
Підсвідомо виборець считує психологічний портрет висуванця - стверджують фізіогномісти. Міміка, жести - можуть бути правдивіші за передвиборну програму, офіційну біографію та декларацію про доходи.

Колега Доктора Лайтмена психолог Світлана Самсонова спробувала проаналізувати добірку з найуживаніших жестів кандидатів у президенти.

Чинного президента легко пародіювати - у нього виразна жестикуляція. Коронний жест. Так людина перевіряє, чи добре сидить на ній новенький комстюм.

"Під час довгих виступів Віктор Ющенко полюбляє загинати пальці - мовляв, я все порахував, у мене все по поличках. І часто прикладає руку до серця - це спонукає людей вірити політикові,- каже психолог - але й покладає на нього велику відповідальність".

Юлія Тимошенко добре навчилася тримати себе. Рухи прем'єра вивірені й всуціль позитивні - відкриті долоні - "я нічого від вас не приховую".

"Рідні" жести Тимошенко можна побачити в моменти хвилювання: коли Верховна рада погрожує розпустити Кабмін, прем"єр в очікуванні чи дадуть гроші на боротьбу з грипом.

Віктора Януковича від сюрпризів іміджмейкери ретельно страхують. Він поганий актор, тому, на погляд психолога, лідерові опозиції порадили просто обмежити свою природну жестикуляцію.

Найчастіше Янукович тримає руки в замку - це ще й підтримка самого себе.

За останню п'ятирічку образ Януковича дуже пом'якшав, - каже дослідниця. Тепер він не громовержець, а добряк.

Володимир Литвин - політик з найгармонійнішими рухами - зазначає психолог. Лідера Народної Партії ніхто не вчив - як слід жестикулювати, переконана Світлана.

Втім, ці природні рухи і видають дещо про політика. Приміром - він часто торкається обличчя. Наче перевіряє - чи на місці його соціальна маска.

Відмітимо, що такі висновки поведінки політиків – це лише припущення. Навіть дуже досвідчені психологи визнають, що не завжди вдається відрізнити природні жести від завчених, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі