друкувати


"Rzeczpospolita": Криза в Україні викликала хвилю виїздів на роботу до Польщі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-17 02:27:21
Газета "Rzeczpospolita" в економічному додатку помістила статтю "Робота для українців".

Як читаємо, сусіди з-над Дніпра штурмують польські господарства і будови. Криза в Україні викликала хвилю виїздів на роботу до Польщі. Вже в перші місяці минулого року рушила справжня лавина. За даними польського Міністерства Праці, лише в першому півріччі 2009 року із 124 тисяч запрошень на тимчасову роботу в Польщі – 119 тисяч отримали українці, повідомляє Польське Радіо для Закордону.

Так, як інші сусіди зі Сходу, українці можуть користуватися в Польщі полегшеннями у випадку сезонної роботи, відзначає "Rzeczpospolita". Якщо працюють шість місяців – не потребують на це формального дозволу. Але іноземця на роботу повинен запросити польський роботодавець – підприємець або фермер. Після підрахунку минулорічних запрошень можна сподіватися, що число сезонних працівників у 2009 році подвоїлося (в 2008 їх було 160 тисяч, з яких 143 тисячі – українці). Певним є одне: українці – це найбільш численна група. Далі – громадяни Білорусі, Молдови, Грузії та Росії.

Найбільше українців працює в Польщі у сільському господарстві. І щораз частіше їх метою є працевлаштування в Польщі, а не спроби проникнути на територію інших країн Шенґенської групи.

Розміру тіньової зони чиновники відомства праці оцінити не в змозі – пише "Rzeczpospolita". Неофіційна статистика вказує, що закордонних громадян, які нелегально працюють у Польщі, може бути півмільйона. Немало серед них українців, які уникають контакту і з польськими установами, і з українською податковою системою.

Обговорити на форумі