друкувати


Формувати політичну еліту мають громадяни

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-15 01:53:58
Юрій Рубан, директор Національного інституту стратегічних досліджень, наголошує на необхідності зміни правил формування політичних еліт.

На переконання науковця, зараз в Україні відбувається ротація політичної еліти, але недоторканність депутатів, імперативний мандант у парламенті, закриті виборчі списки на всіх рівнях перешкоджають її оновленню. Про це він заявив у ток-шоу "Я так думаю", де обговорювалися проблеми демократизації України, повідомляє nashvybir.com.ua.

"Політичну еліту на всіх рівнях влади формують саме громадяни. Тому важливо скасувати ті обмеження, які зараз відтворюють стару політичну еліту", - наголосив науковець. Зокрема він зупинився на закритих виборчих списках. "У нас вбите пасивне виборче право – право людині бути обраною, якщо вона не ввійшла до якогось партійного списку. Це серйозні питання, і це перешкоджає ротації політичних еліт", - додав Рубан.

На переконання директора інституту, змінити правила обрання еліти можна шляхом внесення змін до Конституції, в якій були закріплені нові умови обрання та функціонування органів влади.

Обговорити на форумі