друкувати


Як оцінюють передвиборчу ситуацію в Україні західні експерти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-15 01:48:09
В неділю громадяни України підуть на виборчі дільниці для обрання нового президента. І хоча кандидатів на цю посаду вісімнадцять, експерти кажуть, що реальні шанси виходу на другий тур мають лише прем’єр-міністр Юлія Тимошенко і лідер Партії регіонів Віктор Янукович.

Згідно з результатами опитування громадської думки, Янукович може розраховувати на 30% голосів виборців, тоді як Тимошенко приблизно 20. Якщо жоден з кандидатів не отримає 50% голосів, тоді в лютому відбудеться другий тур виборів. З великим відривом від цих кандидатів – із приблизно трьома відсотками голосів – є нинішній президент Віктор Ющенко, повідомляє VOA News.

Саме на цю дивну ситуацію, якщо йдеться про Ющенка, звертає увагу Дейвид Марплз з Альбертського університету в Канаді. Він каже: "Що мені здається щонайменше дивним, так це спосіб його (тобто Ющенка) говорення і поведінки, нібито він дійсно буде одним з головних гравців і вийде до другого туру виборів. Я справді не бачу, як це має статися. Він попросту не втішається тепер популярністю і не має підтримки в Україні, щоб пройти до другого туру".

Аналітики кажуть, що нинішня ситуація аж ніяк не нагадує днів "Помаранчевої революції", коли Ющенка було обрано президентом після того, як сотні тисяч його прихильників вийшли на вулиці. Вони протестували проти результатів ранішого туру виборів, які Верховний суд України і міжнародні спостерігачі визнали пофальшованими.

Але, з того часу – каже Робер Леґволд з Колумбійського університету – українське політичне життя опинилося в стані постійної кризи: "Зовсім очевидно, що первісні впливові та важливі сили, які здійснили "Помаранчеву революцію" у 2004 році, не мали основної послідовності або підставових спонук до партнерства. Тому, коли особисті амбіції і коли амбіції серед фінансово-індустріальних кланів, які підтримували одну або іншу сторону, почали просувати свої егоїстичні інтереси, все це почало валитися або розпадатися по швах".

Президент Ющенко і його колишня політична союзниця Юлія Тимошенко розпочали гостру політичну боротьбу, яка триває по сьогоднішній день. Аналітики кажуть, що цей тривалий стан довів до паралічу влади між президентом, кабінетом міністрів і поділеним парламентом. І вони не бачать перспектив зміни навіть після обрання нового президента.

Експерти кажуть, що низька підтримка Ющенка серед населення спричинена його неспроможністю налагодити економічні проблеми України. Торік економіка скоротилася на 14-15% – тобто це найбільше зменшення валового домашнього продукту в пострадянському регіоні.

Маршал Ґолдман з Гарвардського університету каже, що на економіку України великий негативний вплив мав натиск на експорт сталі, тоді як попит у світі на сталь різко зменшився: "Як можна диверсифікувати економіку України, щоб вона вже не була залежною від того, що вважається старою технологією, зокрема йдеться про чорні метали? Вони мусять поширити її – і це не легко змінити".

Експерти підкреслюють, що урядові резерви іноземної валюти були використані для підтримки української гривні, і країна дуже залежна від позик Міжнародного валютного фонду, щоб задовольнити поточні бюджетні потреби.

Роберт Леґволд каже, що ще однією темною рисою Ющенка була відсутність успіху у боротьбі з корупцією: "Він багато не зробив – принаймні він не був дуже успішним, що б це не було, що він думав, що зробив, якщо йдеться про корупцію, тому що проблема тим часом погіршилась, а не покращала. Неясно, чи окрема особа, чи це президент Дмитро Медведєв у Росії , який розпочав антикорупційну кампанію – а це не було перший раз у Росії – чи Ющенко як президент, жоден окремий лідер не може зробити це без сторонньої допомоги, але мусить це розпочати".

Експерти кажуть, що боротьба з корупцією і стимулювання української економіки мусять бути пріоритетами нового українського президента. Інші питання включають те, як важко лобіювати за членство у НАТО і чи покращити відносини з Росією, які за президента Ющенка досягли найнижчого рівня.

Обговорити на форумі