друкувати


14 січня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-14 02:55:48
Сьогодні – Старий Новий рік. Прийнявши християнство, східні слов'яни вважали початком року 1 березня, пізніше, в 1492, початок року був перенесений на 2 вересня, а в 1700 за наказом Петра І на 1 січня старого стилю, тобто 14 січня за новим (після, в 1918 році більшовики "скасували" ще 13 днів - різницю між нашим літочисленням і європейським).

В Узбекистані сьогодні відзначається День захисників батьківщини.

Православні християни відзначають обрізання Господнє. На восьмий день після свого Різдва Ісус Христос, за старозавітному закону, прийняв обрізання. При здійсненні цього обряду Божественному Немовляті було дано Ім'я Ісус (Спаситель), сповіщене Архангелом Гаврилом ще в день Благовіщення Пресвятій Діві Марії. За тлумаченням батьків Церкви, Господь, Творець закону, прийняв обрізання, подаючи приклад, як людям слід неухильно виконувати Божественні настанови. Господь прийняв обрізання для того, щоб ніхто згодом не міг засумніватися в тому, що Він був справжньою Людиною, а не носієм примарної плоті, як учили деякі єретики. В Новому Заповіті обряд обрізання поступився місцем таїнству Хрещення, прообразом якого він був.

Також цього дня православна церква вшановує пам'ять Святого Василя Великого.

Оскільки Василів день припадає за старим стилем на 1 січня, на Русі говорили, маючи на увазі весь новий рік: "Уроди, Боже, всякого жита по засіку, на весь хрещений світ". Лютий мороз і малий сніг цього дня - до урожаю хліба, здоров'я тварин і людей, якщо тепло і немає снігу - до холодного літа. Василь - покровитель свинарства. "Свинку та свинку залиш для Василевого вечора" - на святковий стіл подавали свинину. Крім того, Василь вважався хранителем садів від черв'яка і від всякої напасті. В ніч на Василя - найкращий час для ворожіння.

Православні іменинники: Василь, Владимир, Катерина, Клавдія, Емілія.

Католицькі іменинники: Іларіон, Фелікс.

Цього дня:

1813 Російські війська переходять Німан, починаючи звільнення Європи від наполеонівських військ.

1814 У Петербурзі відкривається для загального відвідування Імператорська Публічна бібліотека, нині Російська національна (Публічна) бібліотека, що володіє найбільшим в світі фондом російських книг, виданих до 1917.

1858 Італійський революціонер Феліче Орсині разом з двома помічниками скоює в Парижі замах на французького імператора Наполеона III. Змовники кидають три бомби, коли імператор з дружиною їдуть в оперу. Гинуть декілька людей, але Наполеон і імператриця не постраждали.

1863 Введення в Росії монополії на продаж спиртного.

1874 Проведений перепис населення Києва.

1918 Фінляндія і Радянська Росія переходять на новий календар.

1918 У Петербурзі біля Сименонівського моста через Фонтанку на Леніна скоюється замах - терористи обстріляли автомобіль.

1932 У США почав роботу перший тоталізатор, що приймає ставки на перегони.

1954 Американська актриса Мерілін Монро повторно виходить заміж в Сан-Франциско, на цей раз за бейсбольну зірку Джо Ді Маджіо. 5 жовтня вона подасть на розлучення. Після смерті кінозірки Джо присилатиме троянди на її могилу щодня.

1962 Почав роботу міжнародний нафтопровід "Дружба".

1994 Президенти Росії, України і США підписують трибічну заяву про ліквідацію ядерної зброї на території України.

14 січня народилися:

38 до н.е. Нерон Клавдій Друз (38 до н.е. - вересень 9 до н.е.), римський полководець, прийомний син імператора Августа і брат імператора Тіберія Клавдія Нерона. На честь його перемог над германцями на Аппієвій дорозі була зведена Тріумфальна арка.

1790 Олександр Сергійович Грибоєдов (1790 - 1829), російський дипломат, письменник, автор "Лиха з розуму".

1824 Володимир Васильович Стасов (1824 - 23.10.1906), критик, історик мистецтва, син відомого архітектора. Ідеолог "Могутньої купки" і Товариства передвижників.

1911 Анатолій Наумович Рибаков (1911 - 1998), письменник ("Кортик", "Бронзовий птах").

1948 Валерій Борисович Харламов (1948 - 27.8.1981), видатний радянський хокеїст, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі