друкувати


13 січня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-13 03:35:44
Сьогодні переддень Старого Нового року (за Юліанським календарем). День багатий національними і професійними святами: в Індії сьогодні відзначається Свято Лорі (своєрідний індійський варіант російського свята зими), в Гані – День Звільнення, в США – День пам'яті Стефена Фостера, в Того – День звільнення (День Свободи), в Литві – День захисників свободи (на згадку про події 1991 року), в Росії – День російського друку.

В історії цей день ознаменований підписанням Бахчисарайського мирного договору (1681 р.), введенням в Росії підписки на періодичні видання через пошту (1869 р.) і вступом в силу статуту про загальну військову повинність (1874 р.), внаслідок чого військова служба стала не становою повинністю, а священним цивільним обов'язком захисту вітчизни.

Через тиждень після коляди, напередодні Старого Нового Року – Щедрий вечір. Це – відгомони, мабуть, дохристиянського звичаю. За християнським календарем – це день преподобної Меланки. У народній традиції обидва свята об'єдналися, і тепер маємо Щедрий вечір або свято Меланки. Якщо на Святвечір готували Багату кутю, то на Меланки (13 січня), день, який передує Василю, або ж Новому року – Щедру, яку заправляли смальцем. Саме тому цей вечір і називається Щедрим. Вечеряти, як і на Святвечір, сідає вся сім'я. Дуже важливо, щоб одяг цього дня ретельно випраний і чистий. Після вечері треба було обов'язково зайти до сусідів і попросити один в одного прощення за можливу провину, щоб Новий рік зустріти в мирі і злагоді. Наддніпрянська Україна і Гуцульщина святкують Щедрий Вечір як важливе свято різдвяного циклу з добре розвиненою обрядовістю. Галицьке Поділля не святкує, оскільки Щедрий Вечір у галичан – напередодні Хрещення, тоді як на Наддніпрянщині це – "Голодна кутя", Богоявлення передвечір’я.

Якщо вийти в двір опівночі, то можна почути, за народним повір'ям, як Новий рік проганяє старий. В перший день Нового року найпоширенішим був, та і залишається зараз, обряд засівання. Вважається, що цей обряд прийшов до нас ще з дохристиянських часів, адже наші предки зустрічали Новий рік не взимку, а весною, і тому обряд засівання пов'язаний з надіями на добрий урожай. Засівали в основному діти, причому найбільш щедро одаровували тих, хто прийшов в будинок першим. Існували, окрім засівальників-одинаків, цілі гурти засівальників. У такому разі цей цікавий обряд перетворювався на справжню виставу, де головними дійовими особами були Василь, Меланка, цигани й інші.

Православні іменинники: Давид, Йосип, Меланія, Ніна, Яків.

Католицькі іменинники: Вероніка, Гілар.

Цього дня:

1681 Укладається Бахчисарайська мирна угода, яка поклала край, війнам між російською державою, Туреччиною і Кримським ханством в 70-х рр. XIX в. Туреччина визнає возз'єднання Лівобережної України і Києва з Росією.

1881 Косметична компанія "Віндзор" при короні Її величності випустила перший в світі туристичний гігієнічний набір джентльмена. Так і називалася елегантна маленька гобеленова сумочка з набором бритв, помазків, туалетної води і мила. Незабаром, англійці назвали набір "джентльменським", з цією назвою косметика для чоловіків потрапила до Росії.

1917 У Парижі французька контррозвідка арештовує голландську танцівницю Мата Харі.

1945 Початок Східно-Прусської наступальної операції радянських військ у Великій Вітчизняній війні.

1962 Кутюр’є Ів Сен Лоран в Парижі представив свій винахід - колготки.

1993 У Парижі представниками 130 країн підписана Конвенція про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та її знищення.

1994 Алла Пугачова і Філіп Кіркоров оголошують про свої заручини.

1998 Моніка Левінські прийняла пропозицію працювати в компанії Revlon, Нью-Йорк.

2000 найбагатша людина світу Біл Гейтс пішла з поста глави компанії "Майкрософту", передавши пост директора Стіву Балмеру. За Гейтсом залишився почесний титул голови і він посів пост головного комп'ютерного архітектора "Майкрософту".

13 січня народилися:

1622 Жан Батист Мольєр, великий французький драматург і актор.

1849 Василь Образцов, засновник російської терапевтичної школи.

1929 Віллі Серенсен, датський письменник, філософ, автор книг про Киркегоре, Ніцше, Шопенгауера, Кафка і Сенека, майстер прози малих форм.

1931 Аркадій Олександрович Вайнер, письменник.

1954 Глизін Олексій, співак.

1966 Ірина Апексімова, актриса театру і кіно.

1977 Орландо Блум, актор, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі