друкувати


Ріелтори прогнозують новий обвал цін на житло

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-12 03:34:41
Навесні 2010 року експерти очікують нового обвалу цін на нерухомість: житло подешевшає на 2-5 тисяч доларів, також знизиться вартість оренди квартир і землі.

"До кінця зими буде мертвий сезон. Якщо в жовтні по Києву було 1600 операцій, в листопаді - 800, в грудні - 600, то в січні-лютому буде по 200 і 400 відповідно. І ті, кому треба буде терміново продати, будуть змушені поступатися 5-7% від сьогоднішньої заявленої вартості, навіть на дешевих, популярних варіантах. Такі продажі і створять тенденцію на ринку: до кінця зими ціни танутимуть", - спрогнозував президент Союзу фахівців з нерухомості України Олександр Рубанов, повідомляє ТСН.

Директор агентства з нерухомості "Золотий ключ" Сергій Степанюк також впевнений, що буде тренд на зниження цін - мінімум на 2-3% до весни.

"Багато власників житла зняли його з продажу, сподіваючись на відновлення зростання цін, але йому нізвідки узятися: доходи у людей не збільшуються, а іпотечні кредити, якщо і дають, то під нереальні для середнього клієнта відсотки", - пояснив спеціаліст.

Якщо ці прогнози справдяться, однокімнатні квартири до кінця зими подешевшають в середньому на 2-3 тисячі доларів, двокімнатні - на 3-4 тисячі доларів, а трикімнатні - на 4-5 тисячі доларів.

Водночас деякі ріелтори по-іншому бачать цінову перспективу. Директор АН "Ріелторський будинок" Генріх Людкевич вважає, що цінове дно у сфері житла вже досягнуте, дешевшати квартири не будуть.

"Січень - традиційно місяць затишшя для операцій, тим більше, що вибори наклалися. Але вже в лютому, думаю, ринок пожвавиться. Хороший симптом - все більше банків відновлюють іпотечне кредитування, це багатьом дозволить знову брати нерухомість в розстрочку", - зазначив Людкевич.

"Ринок вже сформувався, я не бачу причин для подальшого падіння цін. До березня буде застій в сенсі покупок, але це не означає, що власники квартир їх віддаватимуть дешевше, їм вигідніше дочекатися весняного пожвавлення ринку. А на пристойні 1-кімнатні квартири, ціною до 60 тисяч доларів, які мають найбільший попит, ціни до весни можуть навіть зрости на 1-2 тисячі", - передбачає директор Центру "Мегокон-В" Володимир Винокур.

Але більш правдоподібними, на думку фахівців, виглядають прогнози про здешевлення житла. Як пояснив глава інформаційно-аналітичного порталу "Столична нерухомість" Володимир Германов, "попит невеликий, і якщо забудовники не поступатимуться, клієнти з грошима підуть на ринок "вторинної первинки" - там власники нових квартир у вже введених в експлуатацію будинках поступаються під час торгу 5-15% від їх номінальної вартості".

Обговорити на форумі