друкувати


Україна: Взимку без роботи можуть залишитися ще майже 200 тисяч осіб

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-11 04:40:56
В Україні півмільйона офіційно зареєстрованих безробітних, кажуть у Державному центрі зайнятості. Торік їх було майже вдвічі більше – 930 тисяч. Після незначного скорочення кількості шукачів праці протягом минулого року, крива безробіття буде зростати, прогнозують експерти.

Яким є рівень прихованого безробіття? Який розрив між офіційною і реальною незайнятістю?

536 тисяч офіційно зареєстрованих безробітних перебувають на обліку в Державному центрі зайнятості, повідомила Валентина Клещикова-Матвєєва, речниця цього центру. "У центрах занятості на сьогодні чисельність людей на обліку зменшилась майже на 340 тисяч осіб. У І півріччі 2009 року рівень зайнятості збільшився на 0,5%, а рівень безробіття знизився на 0,4%".

Рівень зареєстрованого безробіття в Україні складає нині 9,1%, а в наступному році, прогнозує заступник міністра праці і соціальної політики Віктор Іванкевич, крива безробіття поповзе вниз, і рівень безробіття становитиме вже 8%. "Є пожвавлення в багатьох секторах економіки. Кількість вакансій стабілізувалася. Кількість звернень до служби зайнятості також зараз на рівні. Антикризовий закон на ринку праці добре спрацював".

Проте таких райдужних перспектив не поділяє економіст Володимир Лановий. Через кризу, каже він, майже 60% українських підприємств є збитковими. Відтак вони або скорочують заробітну плату своїм працівникам, або масово звільняють персонал. Люди не поспішають офіційно ставати на облік у центри зайнятості через низьку матеріальну допомогу (яку, до того ж, виплачують лише упродовж шести місяців), а також через невідповідність запропонованих вакансій кваліфікації того чи іншого безробітного.

"У нас навіть за міжнародними підрахунками 10% безробітних. У США також 10%, хоча там виробництво знизилось на 3-4%, а в нас – на 30%, – говорить економіст Володимир Лановий. – У нас, наприклад, безробітні не реєструються в сільській місцевості. Можна сказати, що там продуктивно працюють лише 10% від усієї кількості селян. У період кризи у нас продуктивно не працює до 20% населення".

В Україні офіційний рівень безробіття є нижчим, ніж в інших європейських країнах, які не так сильно постраждали від кризи – наприклад, в Іспанії, Португалії чи Італії, констатує перший заступник голови Федерації профспілок України Григорій Осовий. Причиною є те, що в Україні процвітає масштабна тіньова зайнятість. "Люди самі собі дають раду, не йдуть офіційно реєструватися в службу зайнятості. Насправді, ситуація є ще доволі складною, тому що в таких галузях, як машинобудування та будівництво, на які найбільше вплинула криза, не відбулося, будь-яких змін на покращення, з точки зору відновлення економічної діяльності",– сказав Григорій Осовий.

45-річна киянка Тетяна працювала у банку. Від 1 вересня цього року її і ще 130 працівників скоротили. У центрі зайнятості Подільського району Києва, куди жінка стала на облік, грошей їй не виплачують уже четвертий місяць. Кажуть, немає надходжень з бюджету. "У мене стаж роботи майже 30 років. Мала дуже хорошу зарплату. Вони не мають права пропонувати мені іншу роботу, крім роботи у банку, а банки зараз не дають заявок. Оскільки я "за скороченням" звільнена, то мені мають 3 місяці 100% зарплати виплачувати, а у службі працевлаштування кажуть, що менше. Взагалі, нині я не можу дізнатися, які я маю права, що мені належить по закону. Ці центри зайнятості – якісь слизькі, замкнені структури, з яких неможливо взяти жодної інформації",– скаржиться жінка.

Фонду державного соціального страхування України на випадок безробіття загрожує дефіцит, прогнозує експерт Олександр Жолудь. Причина – зростання видатків. "Ми маємо таку систему: якщо кількість безробітних у нас зростає – з одного боку, зменшується дохідна частина, тому що зменшується Фонд оплати праці на тих, хто лишається, з іншого боку – збільшується видаткова частина".

Серед загальної кількості безробітних жінки активніше реєструються на офіційному ринку зайнятості, зауважує координатор Міжнародної організації праці в Україні Василь Костриця. "На жаль, серед зареєстрованого населення, близько 26-33% складає молодь. В усіх висновках Міжнародної організації праці говориться про те, що навіть якщо почнеться світове відновлення економіки, то реальне відновлення ринку праці (скорочення рівня безробіття) до кризового періоду може зайняти до 3,5-5 років".

З листопада минулого року рівень офіційного безробіття почав зростати. У Державній службі зайнятості України це пояснюють завершенням сезонних робіт – сільськогосподарських та будівельних. Через це взимку, прогнозують фахівці, на вулиці можуть опинитися ще майже 200 тисяч безробітних, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі