друкувати


Піраміди в Єгипті будували не раби

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-10 08:56:15
Єгипетські археологи виявили групу поховань робітників, які працювали на будівництві найбільшої і самої знаменитої що дійшла до наших днів піраміди Стародавнього Єгипту - піраміди Хеопса, повідомив у неділю міністр культури Єгипту Фарук Хосні.

За його словами, вік виявлених гробниць відноситься до часу правління фараонів IV династії (2649-2513 роки до нашої ери), повідомляє Взгляд.

Голова Вищої ради у справах старожитностей Єгипту Захі Хавас, у свою чергу, заявив про те, що виявлені в районі археологічного комплексу Гіза в безпосередній близькості від Великої піраміди Хеопса могили робочих є черговим спростуванням теорії про те, що піраміди будували раби.

"Якби піраміди будувалися рабами, то їх могили не могли б розташовуватися в цій зоні, де гробниці дивляться просто на Велику піраміду", - сказав Хавас.

Він також додав, що за оцінкою єгипетських вчених, кількість робітників, зайнятих на будівництві Великої піраміди, не перевищувала десяти тисяч.

Хавас пояснив, що багаті сім'ї Верхнього Єгипту і Дельти Нілу щоденно жертвували для харчування робітників, зайнятих на будівництві пірамід, по 11 телят і 23 ягняти, що звільняло їх від сплати будь-яких податків.

Чергове велике археологічне відкриття в Гізі стало, однак, не перша виявленням могил будівельників пірамід. Перша серія подібних гробниць була відкрита археологами в Гізі ще в 1990 році.

Обговорити на форумі