друкувати


Фестиваль "Спалах Різдвяної звізди" вже став традиційним

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-08 10:15:44
На Різдво до Львова зумисно їдуть з різних українських міст, щоби відчути дух свята. Сьогодні у місті Лева розпочинається на якому можна навчитись давньої української традиції, а саме робити великі різдвяні звізди, аж до 2 метрів заввишки.

Численні різдвяні заходи у Львові триватимуть до кінця січня. Уже сьогодні можна стати учасником вертепу. Вертепні вистави були поширеними в українських містах і селах уже у другій половині XVIII століття.

Дослідники стверджують, що з вертепами мандрували дяки, нині вистави демонструють діти та молодь. Складаються дійства з релігійної і світської частини, друга, як правило, комічна і висміює елементи сучасного світу. Вертепники у Львові змагатимуться у своїй майстерності.

Найбільше на Різдво у Львові колядуватимуть на різноманітних фестивалях. Адже свято української коляди традиційно тривало від 7 до 19 січня, тобто від Різдва до Йордану.

Уже від сьогодні у Домініканському соборі розпочнеться Різдвяний фестиваль "Велика коляда", у якому візьмуть участь хорові, фольклорні, інструментальні колективи. Можна буде почути численні українські і світові колядки, як давні, так і в сучасних обробках.

Колядуватимуть і на сценах Львівської опери, і в філармонії учасники третього музичного фестивалю "Наше Різдво" гурт "Плач Єремії", вокальна формація "Пікардійська терція", "Тартак" і вперше в історії свого колективу заколядує у Львові "Кому вниз".

"Наше Різдво" – це фестиваль для родини, для дітей, для батьків і друзів, зрештою для себе.

Михайло Крупієвський, режисер фестивалю зазначив в коментарі радіо Свобода, що саме у Львові він, киянин, вперше по-справжньому відчув величність Різдва.

"У Львові можна відчути правдиве Різдво. Це свято, яке об’єднує людей", – зазначив Михайло Крупієвський.

У Різдвяні дні у центрі Львова три дні поспіль можна смакувати пампушками на міському святі і скуштувати узвар.

Концерти, розваги, веселощі, пригощання – цим будуть наповнені свята, але найважливішим, наголошують духовні особи, є глибинний зміст свята – Бог Своїм народженням наблизився до людей.

Це дні, коли християни переживають перевтілення Єдинородного Сина Божого, у львівських храмах відбуваються богослужіння і вечірні з колядами. Святі отці зазначають, того вечора, коли народився Ісус у Вифлиємі, з’єднались небо і земля, відбулось спасіння людства, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі