друкувати


Коляд, коляд, колядниця...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-06 03:48:07
У Луцьку на Різдво дегустуватимуть мед, у Львові — пампухи, а в Києві презентують ікону з 15 тисяч яєць.

Українці завершують останні приготування до Різдвяної вечері. Пора накрити святковий стіл, подати кутю та прочитати молитву. Завтра ж наступить головне релігійне свято — Різдво Христове. Кожне українське місто у цей день намагається створити свій святковий настрій.

Свято без кінця і краю. У Львові в період різдвяних свят майже одночасно стартують три різні фестивалі. 7 січня у храмі Пресвятої Євхаристії відбудеться відкриття Різдвяного фестивалю "Велика коляда". До 31 січня львів’яни та гості матимуть нагоду послухати виступи 70 хорових, автентичних, фольклорних, духових та інструментальних колективів. З 7 по 8 січня пройде традиційний фестиваль "Спалах Різдвяної звізди". Кожен охочий зможе спробувати себе у виготовленні головного символу Різдва — зірок заввишки 1,5—2 метри. На завершення фестивалю 8 січня вулицями старого міста запланована святкова хода звіздарів, колядників та учасників вертепного дійства.

У цей же день у місті Лева стартує свято, приурочене солодкому символу Різдва — пампуху. На учасників дійства чекає конкурсна програма з поїдання пампухів на швидкість, майстер-клас із їхнього випікання, визначення найбільшого та найменшого щойно спеченого пампуха, конкурси з присідання з пампушками і навіть змагання з їх ліплення та печення. Новинкою цьогорічного свята буде конкурс вертепів.

15 тисяч писанок в одній іконі. Киян же запрошують провести Святвечір у "Мамаєвій слободі", де пригощатимуть кутею, узваром, вушками із грибами, межигірським борщем із грибами, пісними голубцями, варениками та іншими смакотами. Тут можна буде поколядувати та защедрувати спільно з фольклорними колективами. Заплановані також танці і козацькі забави. Загальноміське свято Різдва Христового відбудеться у столиці 7 січня о 14.00 на Михайлівській площі, де творчі колективи виступлять із колядками, щедрівками, вертепами та обрядовими співами.

Найцікавіша мистецька імпреза відбудеться у Михайлівській палаті в Національному заповіднику "Софія Київська". Тут урочисто відкриють мозаїчне панно Діви Марії, яке складається з 15 тисяч (!) дерев’яних писанок. У створенні цього витвору мистецтва, що не має аналогів, брала участь уся Україна. Автором ідеї незвичайного панно вагою 2,5 тонни стала одеська художниця Оксана Мась.

Різдво з присмаком сала. У Луцьку в період різдвяних свят займатимуться благодійністю. 9 січня волонтери збиратимуть подарунки та гроші для дітей–сиріт та самотніх людей похилого віку. Цього ж дня у Палаці культури відбудеться етнофестиваль "Різдво у волинській родині–2010". О 12.00 на Театральному майдані проходитиме конкурс медоварів "Питні меди", де кожен зможе стати дегустатором меду та напоїв, а також театралізоване дійство "Волинська коляда" за участю фольклорних колективів. У рамках міських святкувань майстри народної творчості проведуть майстер–класи з виготовлення різдвяної іграшки, а о 16.45 на Театральному Майдані відбудеться акція "Засвіти свою Зорю", де кожен зможе запалити свічку від Віфлеємського вогню. На завершення усіх учасників різдвяного дійства запросять до спільної коляди.

Тим часом у Вінниці Різдво набуде присмаку сала та бараболі. Так, 7 січня у місті відбудеться смачний фестиваль борщу та сала, а наступного дня о 14.00 вінничан запрошують на фестиваль смаженого м’яса та бараболі.

І в Крим прийде Різдво. Намагаючись з’ясувати, де в Криму найгучніше відзначатимуть Різдво, "УМ" думала, що масове святкування на півострові відбудеться в районі Червоних печер на базі відпочинку біля села Перевальне Сімферопольського району. Народні гуляння під назвою "Вертеп" відбуватимуться за участі колективів народної творчості Сімферопольського та Білогорського районів. Таким чином організатори свята хочуть популяризувати на півострові українські традиції.

Автор: Ярина ГОРОДИСЬКА, "Україна молода"
Обговорити на форумі