друкувати


Потурчили економіку?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-06 11:10:45
Днями відбулася зустріч Міністра економіки України Богдана Данилишина з Надзвичайним та Повноважним Послом Турецької Республіки в Україні Ахметом Бюлентом Мерічем.

За словами керівника економічного відомства, одним із шляхів залучення значного потенціалу двостороннього співробітництва в економічній сфері є активна робота Міжурядової українсько-турецької комісії з торговельно-економічного співробітництва, яка сьогодні є ефективним механізмом подальшого розвитку двосторонніх економічних відносин. У цьому контексті, Богдан Данилишин та Ахмет Бюлент Меріч обговорили можливість проведення наступного засідання Комісії в першій половині 2010 року в Анкарі, повідомляє Прес-служба Мінекономіки.

В ході конструктивного діалогу, Міністр економіки України та Надзвичайний та Повноважний Посол Турецької Республіки в Україні домовилися у наступному році продовжити консультації щодо укладення Угоди про створення зони вільної торгівлі між країнами. У свою чергу, Посол Туреччини в Україні зазначив, що Туреччина і Україна це дружні країни, які повинні поглиблювати співпрацю.

"Нам необхідно економічне партнерство перетворити в стратегічне. Оскільки економіки обох країн доповнюють одна одну, нам потрібно якомога швидше перейти до режиму вільної торгівлі, що вдвічі збільшить товарообіг між державами", - вважає Ахмет Бюлент Меріч.

Довідково: За 10 місяців 2009 року товарообіг склав 2 млрд 418 млн 580 тис. дол. США. Експорт становив 1,7 млрд дол. США, імпорт – 741,6 млн дол. США.

На думку Богдана Данилишина, не менш важливим чинником розвитку українсько-турецького співробітництва є активізація інвестиційної діяльності, зокрема в рамках підготовки до проведення в Україні Чемпіонату Європи з футболу 2012 року.

"Позитивним сигналом для її поглиблення є те, що кожного року збільшується присутність турецьких компаній в Україні, створюється все більше спільних підприємства як на території України так і в Туреччині", - відзначив Міністр.

Довідково: Станом на 01.10.2009 року в Україні зареєстровано 587 підприємства з турецькими інвестиціями на суму 137,7 млн дол. США.

За турецькими даними, обсяг турецьких інвестицій в Україну перевищує 200 млн дол. США.


На завершення зустрічі, Міністр економіки України Богдан Данилишин привітав пана Посла з Наступаючим Новим 2010 роком і побажав наснаги для розбудови взаємовигідного торговельно-економічного та інвестиційного українсько-турецького співробітництва.

Обговорити на форумі