друкувати


4 січня: Цей день в історії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-04 03:16:06
Ангола відзначає День Мучеників Колоніальної Репресії. Бірма, Союз Мьянма - День Незалежності або День Бірманського союзу. Проголошення Бірманського союзу як нової незалежної держави (сучасна Мьянма) відбулося в 1948 році. Заїр День мучеників. Цього дня в 1772 році Фрідріх II і Катерина II уклали договір про розділ Польщі.

Польська держава територіально розділялася тричі в 1772, 1793 і 1795 роках сусідніми з Польщею державами: Росією, Австрією і Пруссією. Після смерті Аугуста III (1763) в Польщі утворилося два політичні табори: Рух під керівництвом Чарторийських, що пропонував програму реформ з повернення слави Речі Посполитої, який припускав, що союзником Польщі в боротьбі за реформи стане Росія, і "республіканці", програма яких стояла на захисті "золотої вільності" і опору всяким змінам державного ладу. На чолі "республіканців" стояла сім'я Потоцьких. "Республіканці" прагнули союзу з Австрією і Францією, і їх ідеї співпадали з інтересами сусідніх з Польщі держав. Вже з 1732 року існував договір (Договір Лоєвенвольда) між майбутніми державами, що беруть участь у розділенні, про недопущення змін державного устрою країни.

Спочатку Катерина II хотіла особисто управляти Польщею, але часті внутрішні хвилювання, що особливо продовжувалися з 1768 по 1772 рр. "панська конфедерація", переконали царицю, що вона не зможе тримати поляків в покорі.

В результаті І розділу Пруссія отримала: Вармію і воєводства поморське, мальборське і хелминське (без Гданська і Торуна), а також території, що лежать над Нотецією і Гоплем. Росія зайняла території, що лежать на схід від Двіни, Друї і Дніпра. Австрія – південну частину краківського і сандомерського воєводств, освенцимське і заторське князівства, російське воєводство (без хелмських земель), а також частини бельського воєводства.

За бажанням країн, що беруть участь у розділі, договір розділу мав затвердити польський сейм. Переговори Станіслава Августа Понятовського з європейськими королями не принесли результату, і сейму довелося піти на це, а також прийняти невигідні економічні і торгові умови. Втім, сейм зумів зробити спробу реформи держави, створив Комісію Національної Освіти, скоротив армію до 30 тис. солдат і провів її реорганізацію. Крім того, провів фінансову реформу.

Безпосередньою причиною 2 розділу Польщі стала програна польсько-російська війна 1792 року, яка велася по обороні Конституції 3 травня. Король поступився бажанням Катерини II і в 1792 липні приєднався до тарговської конфедерації. Представники патріотичної партії реформ були змушені залишити країну. 23 січня 1793 Пруссія і Росія підписали конвенцію про два розділення Польщі, яка була затверджена заснованим тарговичанами гродненським сеймом (1793).

В результаті II розділу Польщі Пруссія зайняла: воєводство познанське, калишське, гнезнинське, щерадське, лечицьке, іновроцлавське, брестсько-куявське, плоцьке, добринські землі, частина равського і мазовецького воєводств, а також Торунь і Гданськ. Російська частина включала білоруські і українські землі на схід від лінії Друя-Пінськ-Збруч.

Поразка повстання Костюшка (1794), направленого проти розділу країни, стала приводом для остаточної ліквідації польської держави. Після вирішення спірних питань, 24 жовтня 1795 року держави, які беруть участь у розділі, встановили кордони решти польських земель. Вивезений в Гродно король Станіслав Август Понятовський склав свої повноваження 25 листопада 1795 р. Імперії, що брали участь у розділі уклали "петербурзьку конвенцію" (1797 р.), яка включала постанови з питань боргів держави і польського короля, а також зобов'язання, що монархи договірних сторін ніколи не використовуватимуть в своїх титулах назву "Королівство польське".

Православні: Анастасія, Мокій, Настасія, Федосія.

Католицькі: Альжбета, Анелдія, Григорій, Тіт, Євгеній.

Цього дня:

1493 Христофор Колумб, що відкрив Америку, вирушив назад. Оскільки він посадив на рифи флагманський корабель своєї флотилії "Санту-Марію", то плисти назад йому доводиться на найменшому кораблі експедиції "Ніньє", залишивши частину екіпажу на острові Еспаньола (Гаїті), оскільки ще раніше третій корабель — "Пінта" — відокремився від експедиції. Через два дні обидва уцілілі кораблі зустрілися і в середині березня досягли рідних берегів.

1754 У Нью-Йорку був заснований Кінгс-коледж - нині знаменитий Колумбійський університет.

1772 З Франції в санкт-петербурзький Ермітаж були доставлені 158 картин, в їх числі знаменита "Даная Рембрандта", придбаних Катериною II за порадою російського посла в Парижі князя Д. Голіцина і французького просвітителя Дені Дідро, з яким імператриця листувалася. З тих пір Ермітаж тільки накопичував скарби мистецтва - до двадцятих років нашого століття, коли більшовики стали їх продавати за кордон.

1873 У Львові засновано Літературне товариство імені Тараса Шевченка.

1885 В Айові (США) доктором Уїльямом Грантом проведена перша в світі успішна операція з видалення апендикса.

1919 Рада Східної Галіції ухвалила рішення про приєднання до України.

1919 Центральна Рада заборонила обіг в Україні російських, німецьких і австрійських грошей.

1954 19-річний водій вантажівки Елвіс Преслі за 4 долари записав свої перші дві пісні.

1960 Загинув в автокатастрофі французький письменник Альбер Камю (народ. 7.11.1913). Лауреат Нобелівської премії.

1983 До кримінального кодексу Канади внесені статті, що дозволяють дружинам подавати до суду на чоловіків за сексуальне насильство.

4 січня народилися:

1643 Ісаак Ньютон(1643, Вулсторп, поблизу Грантема, графство Лінкольншир, Англія —31.03.1727, Лондон; похований у Вестмінстерському абатстві), англійський математик і фізик, сформулював основні закони механіки; відкрив закон всесвітнього тяжіння, пояснив рух планет навколо Сонця і Місяця навколо Землі, а також приливи в океанах, заклав основи механіки суцільних середовищ, акустики і фізичної оптики. За наукові досягнення вченому був подарований титул лорда.

1785 Якоб Грімм (1785-20.9.1863), старший брат - казкар.

1875 Василь Григорович Ян (Янчевечкий)(1875 - 1954), письменник. В 1904 йому приснився сон про Чингізхана, який послужив поштовхом до створення знаменитої історичної трилогії "Нашестя монголів": роман "Чингісхан" (1939; Державна премія СРСР, 1942), "Батий" (1942), "До "останнього моря" (опублікований 1955).

1924 Сергій Сергійович Полуянов (1924-10.3.1983), кінооператор. Довга співпраця його пов'язувала з кінорежисером Леонідом Гайдаєм, він також зняв фільми "Чисте небо" Григорія Чухрая, "Золоте теля" Михайла Швейцера.

1965 Джулія Ормонд, англійська кіноактриса. Закінчила коледж мистецтв і дизайну в Західному Суррєє, Академію драматичного мистецтва Уеббера Дугласа. Свою акторську кар'єру починала на телебаченні, а в кіно дебютувала у фільмі "Молода Катерина" (1990), в якому зіграла роль Катерини II. Відома з фільмів "Дитяті Макона" (1993), "Нострадамус" (1994), "Перший лицар" (1995) і "Сабріна" (1995). В картині "Легенди осені" (1994) грала разом з Ентоні Хопкінсом. У 1996 році дебютувала як продюсер (Calling Ghosts). У 1997- Джулія Ормонд знялася у фільмі Микити Михалкова "Сибірський цирюльник", повідомляє forUm.

Обговорити на форумі