друкувати


Українців дурять на новорічних розпродажах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-01-02 01:05:35
Вітрини рясніють гірляндами, привітаннями з Новим роком та оголошеннями про карколомні знижки.

І тільки після того, як ви витратите гроші і наберете подарунків собі та близьким, ви зрозумієте, що нічого не зекономили.

Кореспонденти "КП", залишивши про всяк випадок гаманці вдома, щоб не піддатися спокусі, вирішили пройтися по розпродажах і тверезо поглянути на цінники.

Хитрість перша: Заходжу до відділу аксесуарів великого торгового центру. Скрізь, де тільки можна, продавці вже наліпили плакати - "Будь-який товар за півціни". Починаю вивчати цінники на гаманцях, ременях, сумочках і навіть без калькулятора бачу, що при всьому бажанні 100 гривень знижки від 500 гривень початкової ціни - це ніяк не 50%.

- Така сумочка тиждень тому коштувала 500 гривень, тобто тепер повинна коштувати двісті п'ятдесят? - Цікавлюся у продавця, вказуючи на яскравий стікер "50%".

- Повинна, - дівчина киває головою. - Але в нас на даний товар скидка 20%, це не я вирішую.

Починаю перебирати браслети-ремені - та ж історія. За півціни не можу знайти нічого. За повну вартість - скільки хочеш. Продавщиця теж з азартом втягується в пошуки. Ми перерили всі полиці, перш ніж знайти один-єдиний пошарпаний життям ремінь з минулорічної колекції, з яким магазин готовий був розлучитися за копійки. Мабуть, заради нього одного вітрину поздоровленнями і оголошеннями розписали ...

Та ж ситуація, як під копірку, повторилася і в двох сусідніх торгових точках. На розпродажах більшість товару йде з мінімальними знижками, однак на вітрину виносяться солідні цифри. Деякі продавці відносно чесно вказують, що знижки "до 50%". У більшості випадків пишуть просто: "sale 50%".

Чи варто говорити, що на такій розпродажі ви мало вигадаєте, зате часу втратите багато.

Хитрість друга: Поки пані бродять по бутіках, чоловіки вирушають у магазини побутової техніки та електроніки. Рекламні щити по місту обіцяють величезні знижки на всі категорії товарів. Але на місці все виявляється дещо прозаїчніше.

Улюбленим прийомом наших супермаркетів електроніки є не зниження цін, а видача ваучерів на знижку при наступній покупці. Але і тут іноді бувають додаткові умови.

В одному з магазинів нам сказали, що дадуть 50%-у знижку на купівлю телевізора, якщо ми перед цим купимо два товари, які коштують не менше телевізора. Розділивши 50% на три, ми вирахували, що середня знижка складає 16,6%.

В одному з дисконтних магазинів нас зустрів плакат: "Купуй три, плати за два!". Але й тут неузгодженість - у подарунок покупець отримує найдешевший товар з обраних.

Ще одна проблема - додаткові умови, які звичайно друкуються дрібними буквами десь внизу плаката. В одному з великих магазинів побачили пропозицію отримати дисконтні сертифікат на 120 грн. Виявилося, для цього потрібно не тільки купити щось з 0 до 12 години дня на суму не менше 1200 гривень, але і знижка починає діяти лише наступного року! Якщо врахувати, що після свята асортимент в магазинах, м'яко кажучи, не вражає, то витратите ви цю знижку, швидше за все, зовсім не на те, що підшукали.

Хитрість третя: Ще одна улюблена хитрість власників магазинів: на ціннику товару, який розпродається за акцією, вказана лише одна ціна. І незрозуміло, чи це ціна зі знижкою, чи то від неї треба щось віднімати.

- Я так одного разу купувала чоловікові светр на Новий рік, - поскаржилася нам подруга. - Перший раз грошей не вистачало, і я просто вирішила прицінитися. Продавщиця пояснила, що на ціннику вказана вартість без знижки. Коли прийшла на наступний день, мені цей же цінник інтерпретували вже інакше. Сказали, що це остання ціна.

В одному взуттєвому відділі ми натрапили на цінники, де була жирно перекреслена дрібно надрукована сума і поруч червоним фломастером виведено "нова" ціна. Причому ці дві цифри збігалися до копійки ...

Хитрість четверта: Не секрет, що за кілька днів до розпродажів магазини штучно задирають ціни на товар, а потім починають активно збувати його з чесними 70-відсотковими знижками. От тільки на ділі ці знижки сягають від сили 10-15%. Найчастіше цим грішать магазини побутової техніки та косметики.

- А я одного разу зміг придбати зі знижкою соковижималку, - розповідає відвідувач форуму обдурених покупців. - Після свят побачив у тому ж магазині таку ж без знижок. Виявилося, що я переплатив 100 гривень.

Така історія звичайна і мало кого дивує. За словами юристів, боротися з цією публічної аферою найскладніше: ринкова економіка, господар - пан.

До речі

А в Інтернеті дешевше. Перед тим як робити покупку в великому магазині, порівняйте його ціни з цінами в Інтернеті. Найчастіше і реальні, і віртуальні магазини беруть товар в одному і тому ж місці. Але ціни можуть істотно відрізнятися.

- Нещодавно зайшов в один з великих мережних магазинів із продажу мобільних телефонів, - розповів наш читач Андрій Таран. - Модель комунікатора, котра мені сподобалася, з усіма знижками коштувала на третину дорожче, ніж в Інтернеті. Коли я сказав про це продавцеві, той, усміхнувшись, відповів, що він на моєму місці робив би покупку там же.

Як кажуть фахівці, в Мережі краще купувати, коли курс долара падає. Інтернет-магазини щоденно змінюють ціну товару в залежності від коливань валюти. І в разі підвищення цін у них ціни зростають швидше, ніж у великих магазинах.

Компетентно

Марія КОВАЛЬ, юрист:
- Найчастіше магазини не допускають прямого обману покупця. І тут справа не в тому, що вони бояться нас з вами - бояться вони конкурентів, які можуть нацькувати на той чи інший магазин своїх юристів, і ті замучать їх судовими позовами.

Найчастіше магазини пишуть формулювання "знижки до ...". Природно, у магазині обов'язково буде якийсь неліквід, який не купують навіть зі знижкою в 90%. Формально нікого не дурять, тому що і 5%, і 10% - це "до 90%".

Що стосується подарункових та знижкових сертифікатів, то обов'язково дізнайтеся всі умови його обміну на товар. Особливо уважно вивчіть написане в рекламному проспекті дрібним шрифтом.

Якщо ж ви отримали подарунок, то перевірте термін його придатності, коли мова йде про парфумерію, косметику та продукти харчування. Якщо в "нагороду за покупку" вам дісталася побутова техніка, огляньте її і перевірте наявність гарантійного талона, чека, техпаспорта.

Джерело: JOB.ukr.net
Обговорити на форумі