друкувати


Свято новорічної ялинки – європейська традиція і сучасність

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-31 03:56:32
Різдво і Новий рік – найбарвистіші свята зимового циклу в Європі. З давніх-давен їхньою головною прикрасою є ялинка. Особливо діти чекають, коли вона появиться в кімнаті, адже під ялинкою їх чекатимуть Різдвяні дарунки. Навколо ялинки також відбуваються головні "дорослі" дійства свята – накривають стіл, співають колядки, танцюють, вітають друзів.

Традиція прикрашати домівку ялинкою зродилась на початку 16 століття. Кажуть, що вона пов’язана з іменем німецького реформатора Мартіна Лютера (1459-1530). Одного разу, йдучи лісом, він побачив ялиночку, осяяну місячним світлом. Сніг на ялинці переливався сріблястим сяйвом – очей не відірвати. Лютер приніс ялинку до дому і прикрасив її восковими свічками, їх світло нагадувало йому місячне сяйво.

Прикрашання ялинкою домівки на Різдвяні свята, щоб потішити дітей, та й дорослих, швидко знайшло собі прихильників у Європі. В 19-му столітті ялинка вже стала поширеною домашньою Різдвяною оздобою. Від 16-го століття ялинку прикрашали, спочатку яблучками, цукерками та іншими "їстівними" прикрасами. А в 18-му столітті з’явились справжні ялинкові іграшки, традицію прикрашати ними ялинку першими запровадили французи – тоді це були паперові квіти, фігурки ангелів, а також сухозлотиця – нині більше відома всім як мішура. Лише за кількістю прикрас та матеріалом, із якого вони були виготовлені, – скляні посріблені, позолочені або з ниток і соломки – можна було розрізнити, багатіям чи простим людям вона прикрашає оселю.

Про традицію чеської ялинки Радіо Свобода розповіла пражанка Ангеліна: "У Чехії, як і в багатьох інших країнах Європи, без ялинки, або хоча б ялинкової гілки вдома Різдво уявити не можна. Ялинку обов’язково прикрашають кольоровими вогниками. Останніми роками модними стали ялинки за кольором чи стилем прикрас, наприклад, тільки золоті чи червоні яблучка, або тільки сріблясті кулі. Чехи люблять також прикрашати кольоровими вогниками балкони і вікна, щоб і перехожим підняти настрій. Це така гарна нова традиція".

У Чехії також щороку проводять конкурс на найгарнішу Різдвяну ялинку країни. Цьогорічного Різдва нею стала ялинка в Остраві – четвертому за величиною чеському місті. Чехи оцінили найвище красу ялинкових прикрас, оригінальність освітлення й цілісний ефект, включно з тим, як ялинка вписалася в архітектуру міського середовища.

Традиція прикрашати домівку ялинкою примандрувала в Україну із західної Європи в 19-му столітті і стала незамінним атрибутом Різдвяного свята. Нині вона – найяскравіший елемент святкової прикраси домівки, символ затишку, надії й добра, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі