друкувати


Як зустрінеш Новий рік…

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-30 05:24:05
З 31 грудня на 1 січня, з ялинкою і катанням на санчатах – такий нібито звичний Новий рік почали святкувати лише 3 століття тому. Коли у давнину в Україні відзначали Новоліття? І як відзначають його зараз?

У хліборобській Україні Новий рік наші пращури святкували в березні, і це було пов’язано з початком весняно-польових робіт. А з кінця 15 століття Новий рік як за церковним, так і за світським календарем почали відзначати 1 вересня, розповідає культуролог Юлія Нікішенко. Звична для нас дата 1 січня з’явилася після указу російського царя Петра І, який запозичив традицію святкування Нового року взимку із Західної Європи, а вона, у свою чергу – від стародавнього Риму. "З 1700 року зустрічали 1 січня Новий рік. У наказі царя було прикрашати будинки ялиновим гіллям, кататися з гірок. А також не "п`янствовать". Тобто, щоб усе було цивілізовано. У давнину, наприклад, у Єгипті як було, ми мало знаємо. Скоріше за все, це було традиційне обдаровування дарами. Так, як у нас посівають на Старий Новий рік. Тобто, це було важливо з точки зору аграрної магії", – пояснила культуролог.

Як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш, кажуть у народі. Хтось обмежується святом у сімейному колі, а хтось прагне яскравих вражень.

Для киянки Ганни Новий рік аж ніяк не асоціюється з аграрними традиціями. Новий рік, каже дівчина, – це перш за все пухнастий сніг, швидкість і хороший настрій. Ганна – затята лижниця, відтак сподівається, що цього року природа буде прихильною, у Києві випаде сніг, і їй пощастить зустріти Новий рік, займаючись улюбленим спортом. "Цілий грудень – одні корпоративи, постійно в закритих приміщеннях. Тому хочеться свята якогось екстремального у сніжну ніч Нового року. Будемо в лижних костюмах, на лижах, але із шампанським", – сподівається дівчина.

Незвично Новий рік зустріла 5 років тому Наталка. Щоправда, не на морозному повітрі, а в душній кабіні ліфта. "До Нового року залишалося хвилин 40. І ми – 10-15 людей – вирішили дружно піти в магазин, а потім разом святкувати. Коли ми натиснули 10 поверх, ліфт наш зупинився. Нам пощастило, що в нас були пакунки з напоями та їжею. Накрили стіл у ліфті, дівчата мастили в ліфті бутерброди, хлопці відкорковували шампанське. Нам насправді дуже сподобалося, чудове вийшло свято".

А співак Віктор Павлік 31 грудня вважає звичайним буденним днем. Незважаючи на те, що саме в цей день він відзначає день народження, відчуття свята у Віктора немає. "Я вже звик, я не святкую. Просто чекаю Різдва", – говорить співак.

Новий рік у ресторані чи вдома біля телевізора – це не свято для спортивного журналіста Валентина Щербачова. Він залюбки міняє теплі капці і олів`є на мандрівку засніженими Альпами. "На лижах заблукали в австрійських Альпах, не працювала траса, мороз був сильний, але і в рюкзаку дещо було. Висота – під 2000 метрів. Півлітра коньяку – і спустилися після цього, бо вже нічого не боялися", – згадує екстремал.

А от письменник і художник Лесь Подерв’янський Новий рік не любить, оскільки не розуміє, що саме він має святкувати.

"Якщо Новий Рік від Різдва Христового, то треба святкувати Новий рік у день Різдва. Я не розумію, чому треба о другій ночі не спати, я не розумію, чому треба слухати Президента, дивитися якесь дурне шоу по телебаченню і їсти салат. Для мене свято – це спонтанне явище, а не застілля".

Різдво та Новий рік у всіх без винятку країнах Європи – це, насамперед, сімейні свята, – розповідає брюссельський кореспондент Радіо Свобода Віталій Єремиця. Хоча кожна з держав має й свої особливі традиції, успадковані від предків.

У Португалії та Іспанії більшість родин у Різдвяну ніч збираються у церквах на мессу, що називається "Месса півня". Вважається, що саме він своїм співом зранку сповістив про народження Христа. Цікаво, що Іспанія – чи не єдина країна Європи, де ні переддень, ні самий день Різдва не є вихідними.

У багатьох регіонах Португалії у Різвяну ніч ходять музики, співаючи біля кожного вікна.

З великим ентузіазмом святкують Різдво у Великобританії. Популярним ще з минулих століть залишається надсилання родичам та друзям різдвяних листівок. Це стало своєрідним змаганням, і кожен, хто їх отримує, старанно вивішує усі на камінах. Чимало британців підвішують над дверима гілку омели. Кожна пара, що проходить під нею, мусить поцілуватися.

Бельгія святкує наближення Різдва ще з 6 грудня. Цього дня Святий Миколай з подарунками для слухняних та Пер Фуеттар (дослівно "Дідусь з різками") для пустунів, відвідують дітей. Святвечір більшість населення зустрічає у сімейному колі. Проте все популярнішими стають нічні публічні святкування. Наприклад, на брюссельському Гранд-плаці тисячі людей збираються опівночі, щоб взяти участь у ритуальному запалюванні свічок.

За соціологічними дослідженнями, для переважної більшості українців Новий рік – це сімейне свято, а кожен десятий українець взагалі не відзначає його, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі