друкувати


Forbes: Десять "головних професій" наступних 10 років

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-30 03:39:00
Журнал Forbes проаналізував глобальні тренди і спробував спрогнозувати, які професії будуть затребувані в найближчі 10 років. Всі зміни, які відбудуться з людством в найближче десятиліття, спричинять за собою створення як мінімум нових робочих місць.

Всі зміни, які відбудуться з людством в найближче десятиліття, спричинять за собою створення як мінімум нових робочих місць. Як максимум - поява нових професій і галузей діяльності. Головний трудовий тренд незмінний - все менше людей будуть зайняті на виробництві, все більше будуть надавати іншим людям послуги.

Універсальний солдат. Країни менше воюють між собою - в 2008 році відбулося всього 16 збройних конфліктів. Для порівняння, в 1999 році на Землі воювали в 21 місці. Втім, це не означає, що людство стає менш агресивним. По-перше, падіння було неоднозначним: у 2005-му та 2008 році спостерігалося зростання числа конфліктів. А по-друге, кількість терактів та загиблих в них людей за останнє десятиріччя зросла більше ніж у 5 разів.

Війни майбутнього перетворяться на точкові операції з "примусу до миру", "відновлення конституційного порядку". Для боротьби з терористами і бунтівниками, окопалися в глухих районах планети, потрібні "солдати майбутнього". Це професійні бійці, що беруть участь в експедиційних кампаніях, - спеціально навчені, готові до нестандартних завдань.

GR-менеджер. Криза, що почалася в США 2,5 роки тому, так сильно потрясла фінансові системи розвинених країн, що їм було потрібно втручання найпотужнішого гравця - держави. У США, Англії, Росії та інших країнах держава рятує банки, друкує гроші, входить в акціонерний капітал великих компаній. Білл Гросс, голова інвесткомпанії PIMCO, керуючий найбільшим у світі фондом облігацій, вважає, що "невидима рука вільного підприємництва замінюється видимим кулаком уряду".

Економісти сходяться на думці, що наслідки кризи будуть долатися багато років. Отже, роль держави в економіці буде високою. Компаніям потрібні люди, які будуть спілкуватися з чиновниками і вибивати преференції.

Доглядальниця, геронтолог. Люди старіють. Згідно з даними ООН, медіанний вік населення планети зараз становить 29 років, а до 2050 року збільшиться до 38 років. У Росії чисельність населення старше 65 років зросте до 2030 року до 27 млн осіб. Дослідження, проведене вченими з Університету Південної Данії, свідчить, що більше половини дітей, які зараз народжуються в розвинених країнах, доживуть до 100 років.

Здоров'я літніх людей буде поліпшуватися, але самостійно справлятися з слабістю і хворобами судилося не всім. "Оскільки буде збільшуватися частка дуже старих людей, у віці від 80 років, яким важко за собою доглядати, зросте попит на їх обслуговування", - говорить Анатолій Вишневський, директор Інституту демографії Вищої школи економіки.

Зміниться вся система охорони здоров'я: люди похилого віку і молодь страждають на різні хвороби. А щоденний догляд потребує набагато більшої кількості працівників. За даними датських вчених, лише 30-40% літніх людей можуть жити без сторонньої допомоги. Іншим потрібен догляд.

Експерт у сфері альтернативної енергетики. Запаси вуглеводнів у світі великі, але не безмежні. Енергія, що видобувається з поновлюваних джерел, буде витісняти "нафтову" і "вугільну". На початку XXI століття на частку альтернативних джерел енергії (сонячна, вітряна, геотермальна енергетика) припадало близько 3,4% загального виробництва електроенергії в світі. Ця частка незабаром зросте в рази - десятки країн планують заміщати нафту і газ альтернативними джерелами.

Михайло Попов, головний експерт департаменту корпоративних комунікацій "Роснано", упевнений, що найближчим часом фахівці з альтернативної енергетики будуть дуже затребувані. За його даними, в 2009 році "Роснано" отримала близько десяти запитів на навчання фахівців від компаній з галузі високих технологій. Всього було потрібно близько 200 людей, причому мінімум третина з них повинні були працювати в сфері альтернативної енергетики.

Фахівець з ведення бізнесу в країнах Африки. Африка багата на природні ресурси - континент посідає друге місце у світі за запасами бокситів, хромової руди, кобальту, промислових алмазів, платиноїдів, цирконію. У 2008 році африканські країни добули 55% всіх алмазів і 27% фосфоритів у світі. Освоюванням африканських природних ресурсів останнім часом активно зайнялися держави Азії, більше 50% інвестицій в найменш розвинуті регіони Африки здійснюються Китаєм, Індією, Кореєю.

Але надра Африки все одно розробляються недостатньо. Винна в першу чергу нестабільна політична ситуація в багатьох країнах регіону. За прогнозами Геологічного інституту США, до 2015 року виробництво золота в країнах Африки зросте на третину, залізної руди та урану - в 2,5 рази. Отримати контракти на видобуток ресурсів зможуть лише компанії, які знайдуть спільну мову з місцевими елітами. А для цього їм знадобляться експерти і посередники. Ті, хто здатний консультувати і вести справи в Африці, будуть непогано заробляти.

Журналіст-агрегатор. Блоги відвойовують все більше інформаційного простору у традиційних ЗМІ. Великі видання привертають увагу читачів, розміщуючи на своїх сайтах пости відомих блогерів. У майбутньому журналістика, заснована на компіляції вже існуючої інформації, стане головним конкурентом традиційних медіа. Майстерний компілятор, що становить вичавлювання з оригінальних текстів, що стикається лобами різні позиції, підбурювач до несподіваних дискусій - ще одна перспективна професія.

Спеціаліст з важковидобувних запасів нафти. Розвіданих запасів нафти в світі поки що багато. Проблема в тому, що її все важче здобувати. Нафтовикам майбутнього доведеться мати справу з нафтоносними пісками, розробкою родовищ на шельфі та іншими нестандартними випадками. Фонтануюча свердловина на узбережжі - релікт минулого.

Пік відкриття нових родовищ припав на 1960-і роки, з тих пір їх знаходили все менше і менше. "За останні 40 років відкрили всього два найбільших нафтових родовища", - говорить Михайло Перфілов, директор з розвитку бізнесу агентства Petroleum Argus.

У 1981 році в світі стали споживати більше нафти, ніж знаходити нової, а це означає, що врешті-решт доведеться зайнятися Важкодобувною нафтою, наприклад такою, яку видобувають в канадській провінції Альберта з нафтових пісків.

Анітрохи не менше складнощів обіцяє й освоєння запасів арктичного шельфу. Фахівцям з екстремальних способів видобутку енергоносіїв буде де розгулятися.

Селекціонер, спеціаліст з генної інженерії рослин. Проблема голоду нікуди не поділася: число жителів Землі швидко зростає. За прогнозами, якщо в середині 2009 року на планеті жило 6,8 млрд людей, то до 2050 року їх буде вже 9,4 млрд. Причому більша частина приросту прийдеться на найменш розвинуті країни, які і так ледве справляються із забезпеченням людей продовольством.

За даними ООН, щодня у світі від голоду вмирає 17 000 дітей, а від недоїдання страждає близько 1 млрд осіб. Нові сорти рослин, у тому числі створені шляхом генної інженерії, і сучасні методи ведення сільського господарства - чи не єдиний спосіб врятувати населення найбідніших країн від голоду.

За даними Міжнародного інституту тропічного сільського господарства, в Африці з середини 1990-х років щорічно з убогості вибиралося по мільйону чоловік, і все завдяки вирощуванню нових сортів кукурудзи. Агрономи, селекціонери, генетики, що виводять нові сорти сільськогосподарських рослин, швидше за все, будуть дуже затребувані у майбутньому десятилітті.

Урбаніст, спеціаліст з розвитку територій. Земля швидко стає планетою міст, а не сіл. За інформацією ООН, в 2009 році число городян перевищило число сільських жителів. В 2025 році частка міського населення зросте до 77%. Причому більша частина приросту припаде на країни, що розвиваються.

За даними PricewaterhouseCooper's, в 2005 році 100 найбільших міст світу виробляли 25% світового ВВП, а в 2008-му вже 30%. Населення 30 найбільших мегаполісів до 2025 року виросте на 27%. Планувати, будувати і обслуговувати нові, що швидко ростуть, мегаполіси повинен буде клас спеціалістів, які вміють створювати комфортне міське середовище.

Експерт з абсорбції, національних і релігійних конфліктів. Раси, нації та релігії все більше перемішуються. Згідно з даними ООН, загальне число міжнародних мігрантів до 2010 складе 213,9 млн осіб (зростання на 10% за п'ять років), причому 60% з них будуть жити в розвинених країнах. Головний біль Заходу - як інтегрувати мігрантів. Західним країнам знадобляться фахівці з абсорбції, які будуть допомагати знаходити спільну мову людям різних культур.

Чи не найболючіше питання - релігійне. Особливо складно складаються стосунки з послідовниками ісламу. Знадобляться незалежні посередники, здатні вести діалог між конфесіями. Причому релігійні діячі - через їх явну ангажованість - для цієї мети не годяться. Можливо, мова йде про новий тип соціального працівника, що поєднує в собі якості дипломата, бізнес-парламентера і психолога, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі