друкувати


"УкрПолбат" провів стрільби з БРДМ-2

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-29 02:38:29
У Косовому відповідно до плану бойової підготовки миротворці національної складової спільного українсько-польського миротворчого батальйону "УкрПолбат" багатонаціональної тактичної групи "Еast" сил КФОР провели перші стрільби з озброєння бойових розвідувальних дозорних машин БРДМ-2.

Зазначений захід відбувся на колишньому полігоні югославської армії, який на даний час має назву "Falkon-4" та розташований на території муніципалітету Урошевац. До занять з вогневої підготовки було залучено понад 30 військовослужбовців – по три відділення від кожної з двох спеціальних рот "УкрПолбату", що виконують завдання за призначенням у базових таборах "Bondsteel" та "Бреза", повідомляє прес-служба Міністерства оборони України.

Під керівництвом командира 1-ї спеціальної роти капітана Володимира Петришина особовий склад відділень на БРДМ-2 відпрацьовував прийоми та способи ведення вогню з особистої стрілецької зброї, озброєння бойових машин та автомобілів. Основною метою заняття було приведення зброї до нормального бою та удосконалення набутих навичок під час підготовки миротворчого контингенту 13-ї ротації в Україні. Виконання нормативів здійснювалося за умов, реально наближених до тих, в яких виконують службові обов’язки українські миротворці.

Впродовж 4 годин військовослужбовці українського миротворчого контингенту виконували спеціальні вправи стрільб з кулеметів ПКТ (калібр 7,62 мм) і КПВТ (калібр 14,5 мм). При цьому на початку занять з вогневої підготовки кулемети вивірили по контрольній мішені, а потім були стрільби на залік. Варто зазначити, що за проведенням занять спостерігав начальник штабу "УкрПолбату" майор Війська Польського Матей Бінкевич. Він особисто перевірив зброю на точність і залишився задоволений результатами. На спеціально обладнаних навчальних місцях українські миротворці також мали змогу підтвердити знання матеріальної частини зброї, навичок щодо виконання нормативів з вогневої підготовки та управління вогнем.

Згідно з вимогами керівних документів під час виконання вправ стрільб було організоване медичне забезпечення заходу, належна охорона мішеного поля та дотримання заходів безпеки. Особливу увагу під час проведення занять було приділено діям миротворців у нестандартних ситуаціях, зокрема, у гірській місцевості. Як зазначив заступник командира 2-ї спеціальної роти старший лейтенант Ярослав Мужик, в ході занять були враховані кліматичні умови даної місцевості, які впливають на правила ведення вогню в горах.

– Атмосферний тиск повітря в горах менший ніж на рівнинах, тому потрібно було врахувати певні поправки на стрільбу. Загалом особовий склад відділень добре впорався з поставленими завданнями. Проведення планових стрільб дозволяє нам значно підвищити професійні навички у володінні штатною зброєю та бути постійно готовими до виконання завдань за призначенням, – підкреслив старший лейтенант Ярослав Мужик. За підсумками занять з вогневої підготовки кращими у складі відділень спеціальних рот на БРДМ-2 були кулеметники: старший сержант Сергій Козловський, молодший сержант Сергій Хом’як та солдат Дмитро Островерхов.

Обговорити на форумі