друкувати


Навіщо регіонали "рвуть" Савіка Шустера?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-29 01:55:46
Минулої п’ятниці в студію Савіка Шустера були ніби то запрошені всі троє найпотенціальніших!, і очевидно коли троє, то значить не тільки за соціологічними рейтингами, а ще й за персональним політичним потенціалом.

Як відомо із трьох, у студії з`явилася лише пані Тимошенко, що й послужило тлумаченню цієї нез’яви у студії переляком двох інших учасників перед відкритою дискусією. Нагадую, що програш для двох учасників, що не з`явилися був очевидним. Коли мені говорили про те, що Тимошенко набрала лише 48%, то не будучи адвокатом пані Тимошенко, я все ж доводив, що якщо решту 52% розділити на двох Вікторів, певно що з плюс-мінус різницею – всеодно відрив від Юлі для кожного з двох, що не з'явилися був відчутним, тобто занадто достатній для перегляду виборчої стратегії. І це на не зовсім приятельському полі, адже відомо, що власники каналу "Україна" перебувають у лавах союзників Януковича. Наступні події переказувати годі – варто хіба порозмислити.Найкращий опис ситуації мені трапився в матеріалі Юрія Карлаша із Центру оперативного журналістського реагування під назвою "Герман призначила Шустера винним за всі біди України". Ось цей фрагмент:

"Савік, значить, знав, що Янукович збирається попаритися на роздачі миколайчиків у одному з дитячих притулків і тому вирішив чи то зірвати свято православним діткам, чи то зганьбити лідера неявкою на ефір. Вражина цей Шустер.

Далі Герман довго розводилася, наскільки такий стан речей розсердив власника ТРК "Україна" Рината Ахметова. І навіть натякнула на можливе звільнення телеведучого. Ми не знаємо, чи справді Ринат Леонідович здатен на цей безглуздий вчинок.

Але очевидно, що навіть звільнення Шустера не врятує Партію регіонів від недолугості лідера і кандидата в президенті. Ну не може Янукович адекватно реагувати на вчинки Тимошенко, які б вони не були. Не може він реагувати на швидкі зміни в політичній картинці передвиборчої України. Не здатен Віктор Федорович бути адекватним, скільки не звинувачуй Шустера в антиукраїнізмі."


Щось занадто по-ющенківськи звучать в устах регіоналів звинувачення в антиукраїнізмі, якась не властива регіонам етнічність!

А тепер висновки:

Перше – зрозуміло, що не царська це справа, вести дискусії Президентові з непрезидентами, хай навіть кандидатами. Бо завжди знайдеться запасна лінійка на вимірювання неукраїнськості. А раз люди не підпадають під мірку етнічності, то про що з ними дискутувати. Тут Президента можна зрозуміти. Тим більше, що від Президента чого-чого, а слів почути хочеться найменше, від Президента чекається більше дій ніж слів!

Друге – інтрига в студії – до останнього Савік нагнітає ситуацію, може ж таки з`явиться хтось із ще двох запрошених.

Третє – Тимошенко явно не розраховувала майже на чотиригодинний монолог, і кому по справжньому насолив Савік, то саме пані Тимошенко. Адже налаштувавшись на певний формат, людина вже в студії дізнається про зміну того ж таки домовленого формату.

А тепер висновок – якщо кому і варто було б розпинати Шустера то команді пані Тимошенко. Невже не чесніше було б іншим двом учасникам повідомити про власну неучасть у шоу заздалегідь, а не доводити Савіка до стану ялинкового зайчика, що через ефір догукується – Діди Морози, де ви – Снігурочка вже у студії?

Але на сьогодні інтрига триває – як відомо Президент буде на "Великій політиці" у Євгенія Кисєльова. Чи скористаються регіонали вимогою компенсації пропущеного ефіру – побачимо. Враховуючи різницю в рейтингах програм, а також те, що паралельні ефіри будуть по суті ефірами самопожирання, враховуючи наявність спільного ворога для двох Вікторів. Але якщо й скористаються регіонали ефіром, то жодного не відфільтрованого питання про "Межигіря" і інші всілякі сухолуччя навряд чи пропурхне в ефір. То для чого всі ці вправи у златоустівстві?

Найсмішніше, що і пані Герман, і пан Шустер вихідці з однієї колиски волелюбства, із радіо "Свобода". Тільки хтось несе ці принципи через все життя, а хтось лише перетворює в інструмент для заробітку!

Савік, тримайся і вчи солов'їну – альтернативи твоїй українізації нема!

Автор: Володимир Цибулько
Обговорити на форумі