друкувати


Податкові борги треба платити

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-28 04:18:36
Державна податкова інспекція в м. Івано-Франківську як державний орган окрім здійснення контролю за своєчасністю, достовірністю, повнотою нарахування податків і зборів (обов'язкових платежів) забезпечує у межах своєї компетенції, визначеної законодавством, погашення податкового боргу.

Станом на 01.12.2009 року 1227 підприємств нашого міста допустили податковий борг в сумі 146,4 млн.грн. У порівнянні з даними станом на 01.01.2009 року кількість таких підприємств збільшилась на 157 СГД, а сума боргу – на 35,6 млн.грн, повідомляє ДПІ в м.Івано-Франківську.

Найбільший приріст податкового боргу відбувся у наступних суб’єктів господарювання: ПП "Технобудприлад" – 16,8 млн.грн., ТОВ "Галичинатабак" – 3,0 млн.грн., ПП "Транс-Сервіс" – 2,9 млн.грн.; ДМП ІФ Теплокомуненерго – 2,8 млн.грн., ДП ІФ Військовий Ліспромкомбінат – 1,1 млн.грн., ПП "Леган" – 0,8 млн.грн.

Найбільшу суму боргу допустили комунальні підприємства. Борг суб’єктів господарювання комунальної форми власності станом на 01.12.09 складає 36,3 млн.грн. або 24,8 відсотків від загальної суми боргу. Найбільшими боржниками вказаної категорії є: ДМП "Iвано-Франкiвськтеплокомуненерго", Управління по випуску шляхово-будівельних матеріалів, КП "Івано-Франківськліфт" та майже всі ЖЕО нашого міста.

Сума боргу СГД державної форми власності складала 29,5 млн.грн. Це зокрема: ДП Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат, Деревообробний завод Івано-Франківського військового ліспромкомбінату, 417 Управління начальника робіт, ВК "Автоливмаш", ДП МОУ 63 Котельно-зварювальний завод.

Найбільшими боржниками приватної форми власності є: ПП "Технобудприлад", ВАТ "Івано-Франківськгаз", ПП "Транс-Сервіс", ТОВ "Товари для Вас", АТВТ "Родон", ОКП "Медтехніка", ТзОВ "Захід Моноліт", ПП "ІФ Будімпекс", ЗАТ "Прикарпаттянафтопродукт", ПП "Еверест Пласт", ПП "Стальімпекс", ВАТ "Зелене господарство", ТОВ "Компанія Газ-Ойл Карпати", ТОВ "Спецбудмонтаж".

ДПІ в м.Івано-Франківську нагадує боржникам, про те, що Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження від 17.07.2009 р. №837-р "Про додаткові заходи щодо мобілізації доходів бюджету у другому півріччі 2009 року", яким доведено норматив скорочення податкового боргу у розмірі 10 відсотків від суми податкового боргу, що утворився на 01.07.2009 р.

Враховуючи той факт, що надходження коштів в рахунок погашення податкового боргу є одним із джерел поповнення бюджету, податківці закликають усіх суб’єктів господарювання до скорочення податкової заборгованості. Адже несвоєчасна сплата податкових зобов‘язань є економічно невигідною для підприємств, оскільки на податковий борг нараховуються штрафні санкції та пеня. Крім того, виникає право податкової застави та платник не має права самостійно розпоряджатися своїми активами без згоди податкового органу. Обмеження також стосуються і отримання кредитів у банківських установах.

Обговорити на форумі