друкувати


Прикарпаття: Звітувала молодь

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-28 12:57:39
На виїзному засіданні Координаційної ради облдержадміністрації з питань молодіжної політики, яке відбулося на базі Рожнятівського району, підбито підсумки виконання Указу Президента України від 3 липня 2008 року №616/2008 "Про проведення у 2009 році в Україні Року молоді", розпорядження голови обласної державної адміністрації від 13.08.2008 р. №503 "Про заходи щодо підготовки та проведення у 2009 році на території області Року молоді". В ході засідання зазначено, що з метою реалізації державної молодіжної політики на території області та проведення Року молоді управлінню у справах сім’ї та молоді обласної державної адміністрації в обласному бюджеті на 2009 рік було передбачено кошти в сумі 400 000 грн.

У районних та міських бюджетах на 2009 рік на реалізацію державної молодіжної політики передбачено кошти в сумі 728 800 грн. Впродовж року здійснювалася робота щодо виховання у молодого покоління почуття патріотизму, формування особистості на засадах духовності, моральності, толерантності, забезпечення умов для інтелектуального, культурного та фізичного розвитку, реалізації науково-технічного та творчого потенціалу молодих громадян області, повідомляє Управління у справах сім'ї та молоді Івано-Франківської ОДА.

4 лютого 2009 року проведено Урочисту Академію з нагоди відкриття Року молоді в Україні. При управлінні відкрито та здійснює роботу Івано-Франківський обласний молодіжний інформаційно-методичний центр. Забезпечується діяльність Івано-Франківського обласного молодіжного центру праці. У 2009 році в області працювало 44 молодіжних трудових загони, якими охоплено 877 осіб.

Проведено обласний етап ХІ Всеукраїнського конкурсу бізнес-планів підприємницької діяльності серед молоді. Переможцем обласного конкурсу проектів визнано бізнес-план Є.Бардяк "Перша приватна станція швидкої медичної допомоги у Івано-Франківській області" у номінації "Кращий соціальний проект". Даний проект став переможцем Всеукраїнського етапу конкурсу бізнес-планів підприємницької діяльності серед молоді. З нагоди відзначення в області Дня молоді 17–19 червня відбувся обласний конкурс – фестиваль молодіжних трудових загонів "Ми працею славимо тебе, Україно!", переможцем якого стала команда Рожнятівського району "ХіД". В серпні ця команда зайняла ІІІ місце на Всеукраїнському фестивалі молодіжних трудових загонів.

Проведено обласний конкурс проектів з молодіжних проблем, розроблених молодіжними громадськими організаціями. Відповідно до рішення експертної ради при управлінні у справах сім’ї та молоді переможцями обласного конкурсу визнано 19 із 46 поданих проектів на загальну суму 70 тис. грн. Управлінням опрацьовано шість проектів для участі в конкурсі на одержання грантів Президента України для обдарованої молоді та 26 лютого 2009 року направлено їх в Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту.

Розпорядженням Президента України від 16 грудня 2009 року №293/2009 "Про призначення грантів Президента України для обдарованої молоді на 2010 рік" призначено гранти Президента України для двох обдарованих молодих людей області: Наталії Драпулі на реалізацію проекту "Створення молодіжного туристичного центру в рідному селі Степана Бандери Старому Угринові" (65 000 грн.), Наталії Мельник на реалізацію проекту Вивчення асоціацій аероцентричних хромосом у лейкоцитах неплідних подружніх пар як одного з факторів виникнення безпліддя та каріотипу абортивного матеріалу безплідних жінок зі звичним невиношуванням в анамнезі. Профілактика виникнення безпліддя в юному віці" (73 164 грн).

За вагомий внесок у розвиток молодіжного руху нагороджено Премією Кабінету Міністрів України голову Івано-Франківської округи НСОУ "Пласт" Р.Марцінківа. З 8 по 10 квітня 2009 року управлінням на базі лікувально-оздоровчого комплексу "Верховина" (с-ще Верховина) проведено навчальний семінар-практикум для голів молодіжних рад населених пунктів області. 28-29 травня проведено обласний форум молодіжних громадських організацій "Молодіжний рух Прикарпаття: минуле, сучасне, майбутнє…". Учасники – лідери і члени молодіжних громадських організацій, молоді депутати обласної ради.

З нагоди відзначення в області Дня молоді грамоти голови обласної державної адміністрації, голови обласної ради отримали 21 молода особа. У цьому році відбулося нагородження керівниками області молодих людей у 10 номінаціях відзнакою "Молодий лідер Прикарпаття – 2009". Таке відзначення молоді відбулося вперше і буде проводитися щороку під час святкових заходів, приурочених до Дня молоді. З 4 по 14 серпня 2009 року на базі с. Саджава Богородчанського району проведено обласну молодіжну патріотичну науково-пізнавальну програму "Чорний Ліс – 2009", метою якої є формування у молодого покоління стійкої позиції, чітких та ціннісних орієнтирів українця-патріота, шани до героїчної історії краю, народних традицій, а також популяризації серед української молоді здорового способу життя.

З 8 по 12 вересня 2009 року управлінням проведено обласний навчально-оздоровчий табір "Лідер" для голів молодіжних рад населених пунктів та Форум органів молодіжного самоврядування. Здійснювалася відповідна робота щодо організації дозвілля молодих людей з особливими потребами. Зокрема, мережею центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проведено районні, міські, обласний фестиваль для дітей та молоді з функціональними обмеженнями "Повір у себе!". 4 грудня проведено обласний фестиваль творчості для молоді з функціональними обмеженнями "Горицвіт".

1 грудня 2009 року в місті Івано-Франківську проведено ХІ молодіжний пісенний фестиваль популярної музики "Сузір’я", метою якого є популяризація здорового способу життя серед молоді, запобігання поширенню ВІЛ/-інфекції/СНІДу через виступи молодих обдарованих виконавців. Розроблено обласну комплексну програму "Молодь Прикарпаття" (2010-2015 роки), яка затверджена рішенням сесії обласної ради від 27.11.2009р. № 933-34/2009. За підсумками проведення Року молоді на території області дипломом управління у справах сім’ї та молоді обласної державної адміністрації та вимпелом "Лідер в реалізації державної молодіжної політики" нагороджено відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Рожнятівської райдержадміністрації (керівник М.Паламар), Івано-Франкіську округу НСОУ "Пласт" (керівник Р.Марцінків), Івано-Франківський обласний молодіжний центр праці (керівник Л.Аронець), обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (директор Г.Боднар).

Обговорити на форумі