друкувати


Ліквідувавши "Укравтодор", Україна отримає якісні дороги за оптимальними цінами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-25 05:04:20
"Ліквідація "Укравтодору" має стати першим кроком у боротьбі з корупцією, зловживаннями, "відкатами" при будівництві доріг. Наша держава не може собі дозволити прокладати один кілометр дороги майже за 100 млн гривень. Таких цін немає ніде – ні в Європі, ні в США. Хоча рівень зарплат будівельників там в рази вищий, а отже і собівартість будівництва – більша". Так прокоментував член Президії Єдиного Центру, народний депутат Василь Петьовка результати роботи "Укравтодору" за 2009 рік.

Політик зауважив, що більшість країн, у тому числі й колишнього СРСР, давно відмовилися від практики утримання держструктури, яка монопольно ремонтує та прокладає дороги. "У світі проводяться відкриті тендери, на яких і визначається, хто збудує дорогу з оптимальним співвідношенням ціни та якості. Так робить, наприклад, сусідня Польща, яка за останні роки перетворилася на найбільшого замовника будівництва доріг у Європі. У тендерах на прокладання польських доріг беруть участь компанії з Азії та Європи. Результат – якісні магістралі за оптимальними цінами", - наголосив представник Єдиного Центру.

Народний депутат переконаний, що нормальні дороги за обґрунтовану ціну можна будувати і в України. "Так, кілометр автомагістралі Київ - Чоп обійшовся державі у 21,9 млн грн. Пояснюється це тим, що дорога будується за позичені кошти, а міжнародні структури ЄБРР та МБРР, які надали позику, контролюють використання кожної гривні. Тому й виходить, що вартість 1 км. міжнародного транспортного коридору майже в 5 разів нижча від вартості "двополоски" міжрайонного значення", - підкреслив В.Петьовка.

Народний депутат зазначив, що основна проблема українських доріг – це не відсутність фінансування, а неефективне використання коштів. "Питання ремонту та будівництва доріг державного значення потрібно віддати в управління профільному міністерству. Дорогами місцевого значення повинна опікуватися місцева влада. Виконавці робіт мають визначатися виключно за результатами відкритого тендеру. Лише тоді в Україні з’являться нормальні дороги, а державні кошти не йтимуть у кишені корупціонерів", - заявив В.Петьовка, повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

Обговорити на форумі