друкувати


Як обрати ідеальний подарунок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-25 04:55:32
Група психологів проаналізувала реакцію більше сотні людей у момент отримання подарунків і вивела певні правила вибору ідеальних сюрпризів.

Напередодні новорічних свят американські вчені за допомогою спеціального дослідження спробували розвіяти популярні міфи про процедуру вибору і дарування подарунків. Група психологів із Стенфордського університету під керівництвом Френсіс Флінн проаналізувала реакцію більше сотні людей у момент отримання подарунків і вивела певні правила вибору ідеальних сюрпризів. Щоб людина по-справжньому оцінила подарунок, потрібно враховувати її підсвідомі реакції, радять фахівці, повідомляє ТСН.

Як виявилося, позитивна оцінка подарунка і задоволення від його отримання не залежать від ціни. Якщо людина байдужа до якогось предмету, то його висока ціна не зможе змінити його реакцію. Якщо дівчині не подобаються прикраси, вона однаково нейтрально сприйме і срібний ланцюжок, і кільце з діамантом.

Також не знайшла підтвердження поширена думка про те, що краще подарувати маленький, зате першокласний подарунок. Учені встановили, що позитивна емоційна реакція на подарунок була прямо пропорційна його розмірами. Чим габаритніший подарунок, тим більше задоволення висловлювала людина від його отримання.

Як було встановлено, радості від дорогого, але маленького iPod буде набагато менше, ніж від СD-плеєра, ціна якого менше. Об'ємна м'яка іграшка приводила у захват більше, ніж флакон духів.

Дослідників здивувало, що реакції на подарунок, що виражаються дорослими людьми, були абсолютно дитячими. Справжнє щастя випробувані демонстрували, коли їм підносили великі коробки в яскравій упаковці. Ціна захованого в коробці подарунку при цьому не мала значення. Як пояснюють вчені, підсвідомість людини не зчитує з подарунка його вартість, а сприймає дар як вираження почуттів дарувальника. Як підказує підсвідомість, чим більший подарунок, тим сильніше ці почуття.

Виходячи з даних дослідження, вчені виробили правила, дотримуючись яких можна посилити позитивний ефект від подарунка. Так, вибираючи між подарунковим сертифікатом і подарунком, який можна на нього придбати, віддайте перевагу другому. Емоції від можливості розпакувати подарунок не порівняти з простим спогляданням сертифіката на його покупку. Тому вчені радять дарувати, наприклад, ноутбук, а не сертифікат на нього.

Як стверджують дослідники, підсвідомість обдурити дуже просто. Психологи вважають, що достатньо покласти подарунок в об'ємну коробку, набиту конфетті і мішурою, запакувати все це в яскраву обгортку, обв'язати величезним бантом, і радість отримувача вам забезпечена.

Крім того, важливо дотримуватися правила адресності. Одержувачу буде приємно, якщо він побачить, що подарунок призначався саме йому. Подібне враження створюють подарунки з вигравіруваними ініціалами, пам'ятними датами. Можна, наприклад, подарувати кухоль з ім'ям або знаком зодіаку людини, сувеніри, пов'язані з важливими подіями в його житті, теплими спогадами або мріями. Тим самим ви допомагаєте наблизити заповітні бажання до реальності, говорять психологи.

Не варто дарувати безликі подарунки, схожі на ті, якими обмінюються на роботі. Мова йде про щоденники, флешки, цукерки. Близькій людині канцелярію і гастрономію як подарунок краще не пропонувати.

Щодо техніки, то тут правила такі: якщо якийсь прилад призначений для особистого користування, то він буде сприйматися з радістю - наприклад, можна подарувати комп'ютер, плеєр або DVD. Кухонну техніку дарувати не варто, переконані вчені.

Обговорити на форумі