друкувати


Вибори-2010: Рейтинг замовляли?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-24 03:56:31
Якщо переглянути усі кандидатські рейтинги, якими так ситно годують українського виборця, то у черзі фаворитів президентських перегонів можна заблукати. У другий тур виборів, крім Віктора Януковича і Юлії Тимошенко, вже "сватали" й Арсенія Яценюка, і Віктора Ющенка, і Володимира Литвина, і Сергія Тігіпка… Розмір народної любові до кандидатів коливається залежно від того, хто і з чиєї подачі її міряє. У декого з бігунів на президентську дистанцію різниця у рейтингах зашкалює до 300-400 (!) відсотків. Достатньо одного помаху чарівної соціологічної палички – і два з хвостиком відсотки перетворюються на вісім з копійками...

Кому і навіщо потрібна соціологічна "липа"? Виборцям – точно ні: як твердять експерти, лише два, максимум – три відсотки громадян формують свою думку під впливом рейтингів. Соціологічним компаніям? Хіба що фірмам-одноденкам чи соціологам-"колобкам", яким все одно, кому рейтинги "малювати": хто платить, той їх і "танцює". Серйозні фірми у "підтанцьовку" не бавляться – дорожать репутацією.

Часто "штабісти" просто "розводять" кандидатів: дебет мінус кредит, а сальдо - у кишеню. "Багато грошей крутиться під час виборів, і соціологія - хороший спосіб списати фінанси, а потім відзвітувати перед замовником: мовляв, витрачено таку-то суму, ваш рейтинг виріс на стільки-то", - пояснює директор Фонду "Демократичні ініціативи" Ілько Кучерів. Зручний, а головне – прибутковий спосіб для штабів продемонструвати бурхливу діяльність і потішити самооцінку шефа? "Рейтинг - предмет гордості для політика. Це мені нагадує стадо мавп, коли самці виходять і демонструють, у кого "чоловіче достоїнство" більше. Так і наші політики носяться зі своїми рейтингами", - каже старший науковий співробітник Інституту соціології НАН України, науковий керівник Фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна. За її словами, торішня мерська кампанія у Києві, яка "прославилася" нечуваним використанням фальшивої соціології, лише підтвердила: "липові" рейтинги – модний, але недієвий спосіб маніпуляції виборцями.

- Як сказав мені політтехнолог, якому я закинула використання фальшивих рейтингів на користь одного з кандидатів: "Так усі ж це роблять!". Насправді – не всі, – заявила Ірина Бекешкіна в інтерв’ю "ВЗ".

- У цій виборчій кампанії не робили Арсеній Яценюк, Анатолій Гриценко. Кандидатам третього ешелону це взагалі не потрібно. Це ж треба платити, щоб хтось виходив й озвучував "намальовані" рейтинги. Проплачувати публікації у ЗМІ.

- Скільки коштує замовна соціологія?

- Поняття не маю. Мені ніхто не пропонував… Коли говорять про замовну соціологію, я кажу: усі соціологічні дослідження замовні, у тому сенсі, що хтось їх замовляє, і хтось за них платить. Інша річ – замовний результат.

- У вас як у борця з "локшинізацією" суспільства (так представили Ірину Бекешкіну у цьогорічному рейтингу 100 найвпливовіших жінок України, за версією журналу "Фокус") є рецепт, як залишити без роботи "липових" соціологів?

- Оприлюднювати такі факти, щоб усі знали, хто замовляє брехню за гроші і хто її тиражує. А ще краще – не публікувати такої соціології. Тут багато залежить від засобів масової інформації. Коли я розповідаю, що у нас твориться, колегам за кордоном, вони цього не розуміють. Навіщо, питають, ці "липові" рейтинги, невже їх хтось публікує?

- Найбільша різниця між нижньою і верхньою планками спостерігається у рейтингах Володимира Литвина, Віктора Ющенка і Сергія Тігіпка. Таким раптовим "вибухом" народної любові до себе (в рази) не можуть похвалитися навіть фаворити президентської гонки…

- У результатах досліджень, які проводили авторитетні соціологічні компанії, коливань немає. Йдеться про "ліві" фірми, які завищують рейтинги "потрібних" кандидатів. Хоча, буває, що це "заслуга" і "нелівих" фірм. Наприклад, щодо Ющенка, то про його високий рейтинг чула від Юрія Рубана (очолюваний Рубаном Національний інститут стратегічних досліджень ощасливив Президента рейтингом у 9,5 відсотка. – "ВЗ"). Стосовно Литвина, то постаралася компанія "Нью імідж маркетинг груп" ("вивела" спікера у трійку лідерів президентських перегонів і назвала кандидатом, який більше за всіх має досвіду і знань для управління країною. – "ВЗ"). До речі, та сама фірма, яка на торішніх київських виборах завищувала рейтинг Катеринчука. Щодо Тігіпка, то тут явна маніпуляція. Коли публікуються результати опитування населення великих міст, то це ж не те саме, що всеукраїнське опитування.

- Саме городян стосується опитування, яке оприлюднив Всеросійський центр вивчення громадської думки. За результатами ВЦВГД, Сергій Тігіпко випередив Юлію Тимошенко, поступившись лише Віктору Януковичу…

- Різниця з Тимошенко невелика – один відсоток. Але треба зважати на те, що село з опитування "випадає". А це означає, що в опитуванні не брала участі половина населення Західної України і половина Центральної. Тобто там, де в основному голосують за Тимошенко, а не за Тігіпка.

Почім соціологія – правдива і "липова"?

Вартість реального соціологічного опитування залежить від кількості респондентів, обсягу запитань в анкеті. За словами Ірини Бекешкіної, мінімальна ціна всеукраїнського соцдослідження (з вибіркою – дві тисячі) – 12 тисяч доларів. Якщо анкета велика, то дослідження може коштувати 15 тисяч доларів. "Всеукраїнське опитування з вибіркою понад 10 тисяч коштує від 30 тисяч доларів, - розповів "ВЗ" політтехнолог Тарас Березовець. - З вибіркою 18 тисяч респондентів - близько 50 тисяч доларів. "Липова циферія" обходиться у середньому від двох до десяти тисяч доларів. Це лише за те, щоб зробити прес-релізи. Якщо ж вимагається персональна участь "соціологів" у прес-конференції, то розцінки можуть бути вищими".

Автор: Інна ПУКІШ-ЮНКО, "Високий Замок"
Обговорити на форумі