друкувати


Вибори-2010: На 5 днів затримано початок друку бюлетенів для голосування

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-24 03:02:20
На п’ять днів затримано початок друку бюлетенів для голосування на виборах Президента України. А це суттєво порушує запланований плин виборчого процесу.

Збої з друком можуть поставити під загрозу вчасне транспортування цих бюлетенів до дільниць. А відтак - призвести до зриву голосування 17 січня 2010 року. Щоб цього не сталося, на Київському державному поліграфкомбінаті "Україна" тепер змушені будуть працювати в авральному режимі – перейти на цілодобовий графік роботи.

Як розповіли кореспонденту "Високого Замку" у дирекції "України", вони збиралися приступити до виготовлення бюлетенів 19 грудня. Однак взятися за цю справу можуть лише 24 грудня. Команда на друк надійшла із ЦВК лише після того, як у середу ввечері Вищий адміністративний суд України прийняв остаточне рішення щодо форми і тексту виборчих бюлетенів. Точніше, нумерації кандидатів у президенти. Саме через цю, здавалося б, незначну деталь і розгорівся один з найперших великих виборчих конфліктів.

Як відомо, 15 грудня Центральна виборча комісія затвердила ескіз головного виборчого документа. При його обговоренні виникла гостра суперечка. Член ЦВК Олександр Чупахін (делегований від Соцпартії) запропонував позначати кандидатів номерами. Чупахіна підтримали члени ЦВК від Партії регіонів, і мінімальною більшістю голосів рішення було прийнято. Однак з ним не погодився один з кандидатів у президенти - голова Народно-демократичної партії Людмила Супрун. Вона вважала, що ЦВК перевищила свої повноваження. У законі йдеться лише про те, що прізвища кандидатів у президенти у бюлетені розміщують в алфавітному порядку. Про те, що їх треба нумерувати, там не сказано. Супрун звернулася з позовом у Київський апеляційний адміністративний суд, і той погодився з її аргументами, зобов’язавши ЦВК скасувати прийняте рішення. Однак відомство Володимира Шаповала не квапилося виконувати цю ухвалу і оскаржило постанову "апеляційників" у Вищому адміністративному суді України. У середу під кінець дня він відмінив рішення КААС, залишивши у силі рішення ЦВК…

Крім Людмили Супрун, не погоджувалися з "номерним" рішенням своїх колег і члени ЦВК від БЮТ. Ігор Жиденко заявив, що ця пропозиція "є технологією для агітації проти деяких кандидатів", яка буде побудована на забобонах щодо деяких цифр. Очевидно, мав на увазі 13-у (як заведено вважати, нефартову) позицію у списку, яку, згідно з теперішньою нумерацією, займає лідер БЮТ Юлія Тимошенко.

Сама ж Тимошенко невдоволення "чортовою дюжиною" у бюлетені не виказувала. Пообіцяла, що "номерне" рішення ЦВК не оскаржуватиме. Коментуючи пікантну ситуацію, вдалася до філософського порівняння: "Ісус Христос і 12 апостолів - теж цифра 13. Думаю, це дуже сильна цифра". І додала: "Будь-які випробування треба мужньо долати, і тоді ніякі цифри не будуть важливі".

За всіма цими "арифметичними" суперечками у ЦВК і згаяли час, відведений для друкування бюлетенів. Технологічний процес їх виготовлення займає 22 календарні дні і мав би завершитися 9 січня. Чи вдасться вкластися у часові рамки і нормально провести вибори, залежатиме від виробничого подвигу поліграфістів.

Коментар для "ВЗ": Людмила САВІНА, нумеролог (Київ)

Якщо абстрагуватися від того, що зазвичай кажуть про число 13, то воно загалом – позитивне. 1 означає лідерство, прагнення до незалежності, а 3 – радість, оптимізм. Якщо скласти 1 і 3, вийде 4. "Четвірка" – надійність, стабільність, твердість…

І все ж у багатьох 13 асоціюється з негативним впливом на життя. Тож уявіть собі картину: людина приходить на виборчу дільницю, бере бюлетень, дивиться на число 13 і думає про це число погане. Автоматично включається негативна реакція. "Чортова дюжина" може суттєво вплинути на тих, хто збирається робити політичний вибір. У тих, хто раніше позитивно ставився до кандидата під цим номером, мимоволі можуть виникнути сумніви, якісь застереження. Як це вплине на результат загалом? За статистикою, 50 відсотків людей ставляться до числа 13 негативно. А тепер порахуйте, скільки це буде, якщо на вибори прийдуть мільйони…


Автор: Іван ФАРІОН, газета "Високий Замок"
Обговорити на форумі