друкувати


Копенгагенське колесо - "розумне" колесо велосипеда (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-23 03:23:19
5 грудня, на Копенгагенській конференції зі зміни клімату (Copenhagen Conference on Climate Change) дослідники Senseable City Laboratory Массачусетського технологічного інституту (MIT) дебютували зі своєю останньою розробкою - Copenhagen Wheel.

"Копенгагенське колесо" - революційно нове колесо велосипеда, що не тільки збільшує його потужність, але і може відстежити друзів, пробки в місті або погоду. При його виготовленні використовували технологію KERS (Kinetic Energy Recovery System), яка свого часу радикально змінила Формулу-1, повідомляє Новости технологий.

Коли велосипедист гальмує і долає крутий спуск, його кінетична енергія відновлюється двигуном і потім зберігається батареями в колесі. А коли наїзник потребує допомоги, наприклад, при їзді в гору або сильному зустрічному вітрі, двигун автоматично додає тяги. Для цього спеціальний сенсор відстежує тиск з ланцюга колеса на вилку. І якщо тиск вище звичайного, то велосипедист отримує допомогу.



Усі додаткові функції - напрям руху, швидкість, погода, маршрути та інше - доступні за допомогою iPhone-додатку, що встановлює через навушники прямий зв'язок з велосипедом через Bluetooth.

Лабораторія намагається усунути незграбні версії інших електричних велосипедів з важкими батареями і громіздкими проводами, розміщуючи всю технологію в колесо.

Перші дослідження були розроблені при співпраці з компанією Ducati Energia та італійським міністерством охорони навколишнього середовища. Очікується, що колесо вийде у виробництво в наступному році, з ціною конкурентоспроможною стандартному електричному велосипеду (500-1000 $). Згідно Claus Juhl, президенту Копенгагена, місто могло б протестувати перше замовлення і використовувати нові велосипеди замість автомобілів для міських службовців.

І це цілком реально, якщо згадати про мету Копенгагена до 2025 стати першим містом в світі з нульовою вуглецевою емісією.



Обговорити на форумі