друкувати


Вибори-2010: Виборчі права

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-22 03:01:53
3. Громадянин має право на звернення до відповідних органів щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неправильностей.

Громадянин має право звернутися до відповідних дільничної чи окружної виборчої комісії або безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців чи суду за місцезнаходженням виборчої дільниці щодо допущених при складанні попереднього списку виборців неправильностей, у тому числі невключення, неправильного включення або виключення із списку виборців його або інших осіб, а також щодо наявності або відсутності відміток про постійну нездатність виборця самостійно пересуватися.

Громадянин особисто подає скаргу до дільничної або окружної виборчої комісії чи органу ведення Державного реєстру виборів щодо зазначених вище обставин.

Скарга за формою, визначеною Законом України "Про вибори Президента України" (без зазначення суб’єкта оскарження), невідкладно розглядається відповідною виборчою комісією або відповідним органом ведення Державного реєстру виборців, а в день голосування в порядку, встановленому цим Законом.

Так, Законом України "Про вибори Президента України" визначено, що порядок розгляду скарги виборчою комісією встановлюється Центральною виборчою комісією. Розгляд скарг виборчими комісіями здійснюється із запрошенням суб’єкта звернення із скаргою та суб’єкта оскарження.

Днем подачі скарги вважається день фактичного отримання скарги суб’єктом розгляду скарги.

Скарга розглядається у дводенний строк з дня її отримання, але щодо порушень, які мали місце до дня голосування, — не пізніше закінчення дня, що передує дню голосування, а щодо порушень, які мали місце в день голосування, — не пізніше ніж за одну годину до закінчення голосування.

Про час і місце розгляду скарги суб’єкт звернення та інші зацікавлені особи можуть повідомлятися рекомендованими телеграмами, факсимільними повідомленнями, засобами електронної пошти. Допускається повідомлення суб’єкта звернення та зацікавлених осіб про час і місце розгляду скарги по телефону з фіксуванням такої дії службовою особою суб’єкта розгляду скарги окремою письмовою довідкою, яка долучається до справи (протоколу).

Зазначена скарга можу бути подана не пізніше ніж за одну годину до закінчення голосування.

Позовна заява про уточнення списку виборців може бути подана до суду за місцезнаходженням виборчої дільниці не пізніше ніж за одну годину до закінчення голосування.

Орган ведення Державного реєстру виборців за наслідком розгляду скарг громадян, перевірок звернень виборчих комісій, рішень судів, а також на підставі подань відповідних органів, закладів, установ, передбачених Законом України "Про вибори Президента України", та повідомлень окружних виборчих комісій щодо включення громадян України до списку виборців на іншій дільниці уточнює попередній список виборців на звичайній виборчій дільниці і виготовляє уточнений список виборців.

Внесення змін до уточненого списку виборців на звичайній виборчій дільниці здійснюється головою, заступником голови та секретарем дільничної виборчої комісії.

Голова, заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії вносять до уточненого списку виборців зміни невідкладно після отримання дільничною виборчою комісією наступних документів: рішення суду, рішення окружної виборчої комісії, повідомлення органу ведення Державного реєстру виборців щодо усунення кратного включення виборця у списку виборців на цій виборчій дільниці та рішення дільничної виборчої комісії, не пізніше як за два дні до дня виборів, а в день голосування — в порядку, встановленому цим Законом.

Голова, заступник голови та секретар дільничної виборчої комісії у день голосування виправляють неточності та технічні описки в уточненому списку виборців — неправильне написання прізвища, імені, по батькові, дати народження, номера будинку, квартири, місця проживання — у разі, якщо, незважаючи на такі технічні описи, є зрозумілим, що до списку внесено саме того виборця, який прибув на виборчу дільницю для голосування. Таке виправлення засвідчується підписами голови, заступника голови та секретаря дільничної виборчої комісії у графі "Примітка".

Джерело: Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі