друкувати


За Стельмаха українці і повірили банкам, і розчарувались

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-22 01:41:27
Керівник Нацбанку Володимир Стельмах став заручником кон’юнктури не тільки економічної, але і політичної, зауважує політолог Володимир Цибулько.

І найбільше зло, на погляд Цибулька, яке вчинив Володимир Стельмах на посаді голови НБУ, певною мірою підтримавши експортну потужність України (одного експортного напрямку) – це здешевлення гривні.

"Звичайно цю провину можна поділити між НБУ і урядом. Але в першу чергу саме Нацбанк відповідає за стабільність національної одиниці. На жаль, діяльність Стельмаха як керівника НБУ останнього часу аж занадто залежала від політичної кон’юнктури", - відзначає він, повідомляє Фонд Регіональних Ініціатив ГАРТ.

Експерт наголошує, що голова НБУ не мав права ставити під загрозу національну валюту. "Коли українці нарешті почали довіряти гривні і українським банкам, вони отримали чергове пограбування. Одна справа - зберегти експортний потенціал України, а інша – що все це робилось за рахунок коштів українців. І сьогодні ніхто не дає ніяких пояснень, і ніхто нікому нічого не збирається повертати", - підкреслює Цибулько.

На питання "хто може наслідувати посаду голови НБУ?", політолог відповів: "Заступники Стельмаха доволі скандальні. Петро Порошенко знайшов себе в Міністерстві закордонний справ. Тому, скоріш за все ця посада стане заручником політики, але хто саме на ній опиниться, поки передбачити важко".

Обговорити на форумі