друкувати


Під кінець року Україна здобула один реальний плюс в євроінтеграції

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-22 01:19:35
Під кінець року Україна здобула один реальний плюс в євроінтеграції. Днями Рада міністрів Енергетичного співтовариства (таке собі енергетичне ЄС) на своєму сьомому засіданні у Загребі схвалила приєднання до своїх лав України навіть попри те, що наша держава зробила не надто багато для вступу до цієї організації, та Молдови.

Енергетичне співтовариство (далі — ЕТ) було засновано влітку 2006 року і має на меті формування єдиного енергетичного ринку в країнах ЄС та Східної Європи. Першими його членами стали Балканські держави. Нині договір про ЕТ підписали 38 країн, 39-ю стала Україна. Досі вона, як і Молдова, Грузія й Туреччина, мала статус спостерігача.

"Приєднання України та Молдови до Угоди про ЕТ каталізує реформи в енергетичному секторі у цих країнах, що сприятиме взаємовигідному розширенню енергетичного ринку, який базуватиметься на спільних правилах", — заявив з приводу схвалення вступу України до ЕТ комісар ЄС з питань енергетики А. Пієбалрс. Щоправда, євробюрократи разом з тим зазначають, що приєднання обох країн буде ефективним у разі, якщо вони подолають розбіжності між їхнім та ЄСівським законодавством про газовий ринок.

Вступ України до співтовариства означатиме не лише інтеграцію в європейський енергоринок, а й крок до членства в ЄС, заявив директор секретаріату ЕТ С. Нейков, зазначивши, що розширення ЕТ за рахунок України вигідне й європейським державам, адже це означатиме більш надійний транзит газу до Західної Європи. В разі виконання умов договору ЕТ газотранспортна та енергетична системи України стають частинами європейських, а отже, стануть більш рентабельними, екологічно чистими і, що важливо, будуть більш надійно захищені від можливого тиску з боку постачальників енергоресурсів.

Автор: Петро ЗАХІДНЯК, Галичина
Обговорити на форумі