друкувати


Карпати чекають на мільйон туристів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-22 01:15:23
Помиляються ті, хто думає, що зима — саме та пора року, коли потрібно сидіти вдома і нікуди й носа не тикати. інакше мислять ті, хто не уявляє життя без снігу, лиж, а отже, без Буковелю. Цього року на день святого Миколая курорт відкрив свій уже дев’ятий туристичний сезон.

На урочистості з цієї нагоди приїхало чимало любителів активних та екстремальних видів спорту, і це ще не пік сезону: як відомо, він розпочнеться з 1 січня. Погостював на Буковелі і голова Івано-Франківської ОДА Микола Палійчук. "Ми чекаємо багато гостей з України і з-за кордону, будемо раді, якщо до нас їхатиме чимраз більше людей. Чекаємо до мільйона відпочивальників на сезон, торік було трохи менше через фінансову кризу, стихію. Буковель є тим основним локомотивом, який тягне туризм краю", — зазначив голова ОДА.

Починали сезон, по-нашому, по-українськи: з трембітами, народними піснями, гуцульськими танцями, запашним короваєм... І що найголовніше, традиції нашого краю є вельми цікавими гостям з інших регіонів України. Ми, прикарпатці, до них уже звикли, а ті, хто бачить таке вперше, щиро милується збереженою автентикою традицій.

Також відбулися шоу лижників і сноубордистів — показові виступи інструкторів і спортсменів лижних шкіл, майстер-класи, організовані чемпіонами зі сноуборду та призерами України зі слалому. Скажу коротко — це видовище, що захоплює!

За словами директора курорту Олександра Шевченка, Буковель має одну особливість — завжди починає сезон першим. Не обійшлося і без новинок, а "це нові гірськолижні витяги, покращена система засніження схилів, нові готельні комплекси, ресторації, істотно збільшили кількість прокатних пунктів, упорядкували територію, дороги, — а це те основне, що називають сервісом", — зазначив О.Шевченко.

Нинішній лижний курорт має 50 км трас, де можуть кататися як початківці, так і професіонали. Цього року тут працюватимуть близько 400 інструкторів, переважно спортсменів. Одночасно він може прийняти 15 тисяч осіб. Плани на цей сезон — півтора мільйона лижників. А ось готельні комплекси Буковелю розраховані лише на 1 500 відпочивальників.

І, звісно, безпека є питанням номер один. "Кожного року безпека на Буковелі поліпшується, ми купуємо вловлювальні сітки, засніжуємо схили до такого рівня, аби не було каміння і жодних нерівностей, у нас є рятувальна служба, на кожен схил — по троє осіб, і спеціальне обладнання. Тому можу сказати, що він такий же безпечний, як і будь-який європейський курорт. На такі заходи щороку витрачаємо близько двох мільйонів гривень", — запевнив О.Шевченко.

Вперше в цьому сезоні тут відбувся "Фестиваль борщу", його планують зробити традиційним. Дві команди на відкритому вогні й у великих казанах готували цю українську страву. А ось перемогла дружба, адже кожна раздиня знає свій секрет смаку й однозначно визначити переможця було важко. Всі безплатно могли поласувати національною стравою номер один. Словом, було весело, смачно і тепло.

Уже повернувшись додому, побувала на вокзалі, і мене чомусь не здивувала велика кількість мандрівників з лижними спорядженнями, адже зима вдалася сніжна і морозна — якраз час активно відпочивати.

Автор: Ольга МОНЧУК, Галичина
Обговорити на форумі