друкувати


"Рейтинг" на замовлення ЄЦ провела дослідження громадської думки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-22 11:57:28
Соціологічна група "Рейтинг" на замовлення Єдиного Центру з 28 листопада по 7 грудня 2009 року провела дослідження громадської думки. За його результатами, станом на початок грудня явка виборців на виборах Президента України очікується на рівні 72%.

У першому турі виборів лідирує Віктор Янукович (33,8% від усіх опитаних), на другому місці – Юлія Тимошенко (18,8%). Третє місце практично ділять між собою три кандидати: Арсеній Яценюк (5,9%), Віктор Ющенко (5,5%) та Сергій Тігіпко (5,5%). Далі у списку - П.Симоненко (3,8%), В.Литвин (3,3%) та О.Тягнибок (1,7%), решта кандидатів не набирають більше 1%. Не підтримують жодного кандидата – 7,9% респондентів, не визначились – 7%, повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

З жовтня найбільше виросли рейтинги В.Януковича, В.Ющенка та С.Тігіпка.

Опитування показує, що основна боротьба за третє "призове" місце розгорнеться між В.Ющенком і С.Тігіпком, проте перемога з невеликим відривом все-таки дістанеться чинному. По-перше, це підтверджує невпинне зростання підтримки В.Ющенка на заході України (з літа рейтинг чинного Президента в західних областях виріс мінімум вдвічі).

По-друге, В.Ющенко має більше шансів за С.Тігіпка забрати голоси від інших політиків та отримати голоси тих виборців, котрі ще не визначилися. Так, В.Ющенко орієнтується на прихильників А.Яценюка, О.Тягнибока та Ю.Тимошенко, а С.Тігіпко – насамперед на прихильників В.Януковича. На переконання експертів, шанси відібрати голоси у лідера "Фронту змін" чи "Свободи" є вищими, ніж у лідера Партії регіонів.

Дослідження також показує, що у другому турі виборів своє лідерство укріпив В.Янукович. Станом на початок грудня лідера опозиції готові підтримати 43,4% (серед усіх опитаних), прем’єр-міністра - 30,7%. З жовтня розрив між кандидатами збільшився на третину. Серед опитаних, які мають намір взяти участь у голосуванні й під час другого туру виборів, розрив між кандидатами ще більш відчутний: за В.Януковича готові проголосувати 52,2%, Ю.Тимошенко – 34%, проти обох кандидатів – 7,9%, не визначились – 5,9%.

За результатами опитування, обох політиків вважають "сильними лідерами", проте В.Януковича сприймають "господарником" вдвічі більше респондентів, ніж Тимошенко (41% - у лідера Партії регіонів проти 19% - у лідера БЮТ), що і є ключовим фактором значної підтримки лідера опозиції. Крім того, на думку опитаних, В.Януковичу більше, ніж Ю.Тимошенко відповідає риса "хороший сім’янин" (32% проти 15%) та "турбується про таких як я" (31% проти 18%).

28% опитаних соціологами українців вважають, що риса "патріот" більше притаманна В.Януковичу, 24% - Ю.Тимошенко. Водночас 37% опитаних (на Заході таких 43%, Сході – 44%) вважають, що ані Тимошенко, ані Януковичу не притаманна така риса як "патріот".

На користь лідера опозиції свідчать також ряд технологічних чинників. Так, політичну рекламу В.Януковича українці оцінюють більш позитивно (38,6%), ніж рекламу Ю.Тимошенко (29,3%).

Після виборів Президента громадяни України очікують змін у владній верхівці. Найпозитивніше респонденти ставляться до таких варіантів конфігурацій влади після виборів: Янукович президент, Тігіпко – прем’єр (40% оцінили позитивно або скоріше позитивно), Янукович – президент, Яценюк – прем’єр (33%), Тимошенко – президент, Яценюк – прем’єр (28%) та Тимошенко – президент, Тігіпко – прем’єр (26%). На Заході України також позитивно сприймають варіант: Тимошенко – президент, Ющенко – прем’єр (31%).

Натомість, на думку відносної більшості опитаних, після виборів саме В.Янукович і Ю.Тимошенко будуть формувати конфігурацію влади: близько 13% прогнозують варіант: Янукович – президент, Тимошенко – прем’єр (при цьому лише 6% вважають його оптимальним для країни); близько 9%: Тимошенко – президент, Янукович – прем’єр (лише 3% вважають його оптимальним). 45% опитаних не змогли спрогнозувати формат влади після виборів Президента.

Для довідки: з 28 листопада по 7 грудня 2009 року соціологічною групою "Рейтинг" опитано 2000 респондентів віком від 18 років. Опитування проводилось у всіх регіонах України. Помилка репрезентативності дослідження становить 1,8-3%.

Обговорити на форумі