друкувати


Чоловічий вік в Україні: Кожен третій не доживає до 60 років

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-17 05:23:06
Українські чоловіки живуть на одинадцять років менше, ніж жінки, констатують демографи. Це при тому, що в більшості розвинутих держав така різниця на користь "слабкої" статі становить 2 - 5 років.

Середня тривалість життя жінок в Україні - 75 років, а чоловіків – 64. Кожен третій сорокарічний чоловік в Україні не доживає до 60 років, стверджують фахівці. Чому українська "сильна" стать є настільки слабкою? Чому Україна втрачає чоловіків і як цьому запобігти?

Підприємець Віктор з Полтавщини перебуває у групі ризику: йому нещодавно виповнилось 50, і, за словами чоловіка, його почали турбувати проблеми з серцем. Проте часу на те, щоб хворіти або ж займатися спортом він не має. "В сільській місцевості нема багато часу, бо маємо домашнє господарство, тож ніколи займатися спортом. До того ж, я приватний підприємець, тож ні на лікарів, ні на спорт часу нема. Хворіти нема коли, треба працювати. Просто курити треба кинути, бо і задишка, і хронічний бронхіт. Але поки не переживаю, бо ще не дуже болить", - розповідає підприємець.

Третина українських чоловіків сорокарічного віку не доживає до шістдесяти років. І це пов’язано з тим, як живуть представники чоловічої статі, констатує директор Інституту демографії та соціальних досліджень Елла Лібанова. На думку демографа, їм варто пам’ятати стару істину: "Сам про себе не подбаєш, ніхто про тебе не подбає!". "Не варто стільки пити, не варто стільки палити, варто трохи спокійніше, розважливіше поводити себе на дорогах – і як пішоходи, і як автомобілісти. Варто хоч трохи займатися дозованими фізичними навантаженнями, раціональніше харчуватися. А також, якщо виникає якась підозра на захворювання, то звертатися до лікаря, а не чекати поки воно дійде до стадії, коли вже лікувати не можна", - пояснює Елла Лібанова.

За своєю природою жінки є більш стійкими до стресу і поганої екології. А чоловіки є більш вразливими, вони не мають достатніх захисних механізмів, зазначає Сергій Пасєчніков, головний позаштатний уролог України. Відтак, за його словами, держава має розробити спеціальні програми на підтримку здоров’я чоловічої статі. "За кордоном в 50 років чоловік повинен кожного року проходити найпростіше обстеження в уролога, лише 3 тести. Але вони виключають найрозповсюдженіші у чоловіків захворювання. У нас такої програми, на жаль, нема", - говорить він.

За меншу, ніж у жінок, тривалість життя чоловіки мають звинувачувати передусім самих себе. Так вважає психолог Наталя Кухтіна. Коротший вік чоловіків – плата за агресію, за брак інстинкту самозбереження і за шкідливі звички. "Мотивація жінок, їх організм, гормональна система налаштована зберегти життя своє і своїх дітей. Чоловіки ж налаштовані на агресію, на завоювання інших територій". Крім того, чоловіки менше цікавляться своїм здоров’ям - як фізичним, так і психічним, зауважує психолог.

У США скорочується кількість смертей від серцево-судинних і ракових захворювань, а також інсульту, стверджує офіційна статистика. Водночас третина населення має проблеми із зайвою вагою. Тому за показниками тривалості життя ця країна не сягає рівня світового лідера - Японії, де в середньому живуть 82 роки (чоловіки 79, а жінки – 86).

Середня тривалість життя американок - 78 років, американців - 72. Як зазначає кореспондент Радіо Свобода у США Юрій Дулерайн, ніхто тут не виступає із гаслами "Бережіть чоловіків!". Але є просто безліч літератури про здорове харчування, про правильний спосіб життя тощо.

Такої літератури в Україні також достатньо, але дотримуються настанов здорового образу життя не багато українців, говорять експерти. Тим часом кількість населення України вже впала нижче позначки у сорок шість мільйонів осіб. За даними Держкомстату, на 1 листопада цього року населення України - сорок п’ять мільйонів дев’ятсот дев’яносто дев’ять тисяч людей. За даними МОЗ, в Україні смертність чоловіків у віці 25-44 років майже в чотири рази перевищує смертність жінок такого самого віку, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі