друкувати


Україна: Хто і скільки заробив на епідемії грипу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-17 03:32:02
Невідома для українців чужоземна абревіатура А/H1N11, підсилена заявами чиновників, сприяла збагаченню багатьох українців. Звісно, від грипу померло теж багато людей, але і гроші поклали собі в кишеню теж немало з тих, хто знав, як це зробити.

Першими у списку йдуть фармацевтичні компанії. Такого напливу покупців, як цієї осені, в українських аптеках не було ніколи. Офіційна статистика - у жовтні українські аптеки заробили на третину більше, ніж у попередньому місяці.

Лідером є медичні маски. Якщо з початку року їх було продано сім тисяч, то у жовтні – 231 тисяча.

Ось ще трохи цифр. Якщо за попередні дев'ять місяців аптеки продали майже шістсот тисяч упаковок оксолінової мазі, то лише у жовтні –практично половину від цієї кількості. Засоби від кашлю та застуди – 44 мільйона 280 тисяч проти восьми мільйонів трьохсот шістдесяти тисяч. Іммуномодулятори: за дев'ять місяців із аптек їх зникло трохи більше восьми мільйонів цих препаратів, то лише у жовтні майже три мільйона.

Попитом користувалися також термометри і вітаміни.

Невідому хворобу спочатку лікували фактично навмання. Лікарі ніяк не могли встановити діагноз. Температура стрімко зростає до сорока градусів, хворому важко дихати. Організм не витримує і просто згоряє. Називали це пневмонією.

Панацеєю від свинячого грипу оголошують швейцарські ліки "Таміфлю". Їх в Україні не було, тому, як відомо, закупили. І одразу віддали в лікарні. Але на "чорному ринку" ліки теж з'явилися і ціна їх була високою.

Ціна за одну упаковку 67 гривень у перекупників зросла на 800 гривень.

Заробляли і лікарі. Завдяки тому, що їх не вистачало, а черги були великими, користувалися моментом. Назначали самі ціни, продавали лікарняні і т.д.

Ще оригінальніше заробляли ті, хто збагнув користь масок. Ті грабували банки.

Не відстали і політики. Лише на піарі зекономили тисячі гривень

А найбільше, підозрюється, заробила ВОЗ, яка, за неофіційними даними, просто придумала легенду про свинячий грип, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі