друкувати


Ющенко, Тимошенко і Янукович - відмовилися від теледебатів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-16 01:26:52
ЦВК України визначив список учасників дебатів перед першим туром президентських виборів. Серед них не виявилося жодного з головних претендентів на булаву, які відмовилися від цього права. При цьому Юлія Тимошенко в черговий раз здивувала політичну громадськість, заявивши, що готова підтримати Віктора Ющенка, якщо він вийде в другий тур, і навіть "прати білизну в його штабі", як це було в 2004 році. Опитані газетою Взгляд експерти спробували розібратися в політичних резонах прем'єра.

У вівторок прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що якщо до другого туру президентських виборів разом з Віктором Януковичем вийде не вона, а інший кандидат, який користується підтримкою на заході країни, то вона виступить за нього "не дивлячись на історію наших відносин". "Я хочу відзначити, що в другому турі треба думати про Україну. Знову нагадаю сказане в 2004 році: я готова прати білизну в штабі президента Віктора Ющенка", - цитує прем'єра УНІАН.

Ці слова були сказані після того, як у понеділок президент і прем'єр вразили українців тим, що вперше після довгої перерви разом брали участь відразу у двох заходах - молилися за душі загиблих ліквідаторів катастрофи на Чорнобильській АЕС і презентували світу логотип та слоган футбольного чемпіонату Євро-2012.

Характерно, що при цьому в новинах з посиланням або на прес-службу прем'єра, або на прес-службу президента передавали інформацію лише про прем'єра або, відповідно, тільки про президента, який у цей день щось поклав, запалив, презентував. При цьому суперник або суперниця ігнорувалися.

Це й не дивно, адже напередодні несподіваних спільних "культпоходів" Тимошенко скаржилася журналістам у неділю: "Канал" Інтер" - там Фірташ (один із власників усунених Юлією Володимирівною газового посередника "РосУкрЕнерго" - прим. ред.) Він з мене кожен вечір робить відбивну котлету. На телебаченні не дають сказати, що хочеш, ріжуть на шматки так, що прем'єр у нас виглядає з ознаками дебілізму".

А Ющенко заочно парирував. "Тимошенко пише декларацію. Квартири немає, дачі немає, "Запорожця" немає, земельки немає. Я не вірю, що людина, яка прожила 50 років, людина, яка була президентом найпотужнішої енергетичної компанії України, є власником офшорної київської компанії, не може показати легітимний спосіб життя. У вас не складається враження, що з нас роблять лохів? - Обурився гарант. - Ну, чоловік є. Щоправда, коли Юлія Володимирівна приходить, він вже спить. Такий уже чоловік попався. Варенична якась є. Ну, забула вона, яка там фірма в чоловіка".

"Ющенко розуміє: якщо до влади прийде Янукович, націонал-демократична ніша буде вільна, і він зможе створити свою фракцію в парламенті. А при Тимошенко йому немає місця в політиці", - коментує газеті ВЗГЛЯД, те що відбувається український політолог Віктор Небоженко.

"На користь Тимошенко в другому турі зорієнтується більшість виборців Віктора Ющенка, Арсенія Яценюка, Володимира Литвина, частина виборців Сергія Тігіпка. У той час як на користь Віктора Януковича - частина виборців Тігіпка, Петра Симоненка та Інни Богословської", - пояснює своє бачення боротьби за голоси виборців директор Київського інституту проблем управління імені Горшеніна Кость Бондаренко.

Він також відзначив, що в оточенні Ющенка розробляються плани виведення їх кандидата у другий тур, коли активно вивчається досвід виборів 1999 року.

"Тоді всі соціологи говорили, що до другого туру вийдуть Олександр Мороз та Леонід Кучма, при цьому Мороз реально перемагав Кучму. Про Симоненко ж говорили як про ймовірне кандидата на третє-четверте місце. У результаті за останній місяць Морозу влаштували "інгулецкий теракт" (коли керівника штабу Мороза у Кривому Розі звинуватили в організації замаху на Наталію Вітренко) і розвал Канівської четвірки. За допомогою деяких маніпуляцій Мороз опинився на третьому місці", - нагадав Бондаренко події десятирічної давнини.

За його словами, "зараз розглядається варіант спільної роботи Януковича і Ющенка з нейтралізації Тимошенко: і на управлінському рівні (спільний бойкот економічних рішень уряду і БЮТ), і на рівні виборчих технологій".

"Представники штабу Ющенка говорять про те, що у нього сьогодні - 9% рейтингу, що є третім результатом, а в плані динаміки - кращим показником серед кандидатів. Громадськості намагаються послати декілька меседжів: Ющенко - єдиний національно орієнтований кандидат; Ющенко - гарант демократії в Україні; Ющенко - єдиний гарант збереження корупційних схем", - повідомив експерт в інтерв'ю газеті Взгляд.

На думку політолога, Янукович і Ющенко взаємно зацікавлені у неформальному союзі один з одним, хоча він нагадує пакт Молотова-Ріббентропа.

"Ющенко переконаний, що, нейтралізувавши Тимошенко і вийшовши до другого туру з Януковичем, він знову переможе лідера Партії регіонів (особливо спираючись на "п'яту колону" всередині неї). Янукович вважає, що перемогти в другому турі Ющенко йому буде легше, ніж Тимошенко. Біда в тому, що і Янукович, і Ющенко перебувають під впливом тих фантазій, які їм продукує їх оточення, яке вже давно зробило подвійні ставки і зацікавлене виключно в одному - у нейтралізації Тимошенко", - впевнений Бондаренко.

У свою чергу, директор енергетичних програм українського аналітичного Центру Разумкова Володимир Саприкін, пояснюючи заяви прем'єра, вважає, що до другого туру вийдуть Тимошенко і Янукович, причому останній набере більше голосів.

"Ситуація, за якої Янукович набирає більше голосів, склалася досить давно і зберігається і зараз. Але, з іншого боку, виникає питання про те, за кого будуть голосувати у другому турі всі ті люди, які голосували не за Тимошенко і не за Януковича? І тут багато схиляються до того, що більшість голосів перейде до Тимошенко", - відзначає експерт.

Він також вважає, що з відходом Ющенка відносини з Росією стануть кращими і більш прагматичним. "Мені видається, що хто б не переміг - Янукович чи Тимошенко, у будь-якому випадку потім піде серйозне поліпшення відносин з Росією", - упевнений Саприкін. При цьому він вважає, що в українсько-російських відносинах бали нині активніше набирає Тимошенко, оскільки "вона успішно вирішує ряд україно-російських проблем і, в першу чергу, у газовій сфері".

Тим часом у вівторок уповноважений представник Віктора Ющенка у Центрвиборчкомі Андрій Парубій повідомив, що президент країни не буде брати участь у теледебатах перед першим туром виборів. Крім того, як повідомили в ЦВК, не мають наміру брати участь у теледебатах також кілька інших кандидатів у президенти: спікер парламенту Володимир Литвин, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко і лідер Партії регіонів Віктор Янукович. Досі до ЦВК не надійшли заявки від цих кандидатів. Участь у дебатах за законом не є обов'язковою.

Обговорити на форумі