друкувати


Законодавство України гарантує людям з вадами зору участь у виборчому процесі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-15 05:12:00
Благодійна громадська фундація імені короля Юрія за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні реалізувала проект "Виборче право для людей з вадами зору". Проект спрямований на інформування людей, що позбавлені зору, про виборче право України, про права виборців. Результатом проекту стала книга, у якій викладені основні положення виборчого законодавства України надруковані шрифтом Брайля*.

В рамках проекту здійснено добірку основних положень та норм українського законодавства, основні норми Закону України "Про вибори Президента України", Закону України "Про вибори до Верховної Ради України", Закону України "Про формування місцевих органів влади і самоврядування" та Конституції України, що регулюють права виборців та порядок проведення виборів. Положення цих нормативно-правових актів перекладено та опубліковано шрифтом Брайля, яким послуговуються для читання люди позбавлені зору.

Законодавство України гарантує людям з вадами зору участь у виборчому процесі. Для цього в законодавчих актах передбачено способи дій та винятки з загальних правил. Але права людей з обмеженими можливостями на доступ до інформації, пов’язаної з виборчим правом, не реалізуються. Сліпі люди залишаються цілковито позбавленими інформації, яка є необхідною для виборця та захисту його прав.

Реалізація проекту повинна заповнити нішу в інформаційному просторі для людей з вадами зору, сприяти їхній суспільній та політичній адаптації, участі в соціальних та політичних процесах, що відбуваються в Україні.

В межах реалізації проекту книги безкоштовно поширено серед представництва українського товариства сліпих в Україні.

Оскільки книга містить витяги з усіх нормативно-правових актів, які регулюють виборчий процес, то вона є доцільним підручником як під час найближчих президентських виборів, так і під час парламентських виборів та виборів до місцевих органів влади, які відбудуться незабаром.

Проект реалізовано паралельно з Харківською обласною молодіжною громадською організацією інвалідів "Толеранс центр", яка також створює інформаційні матеріали про виборче право України для людей з вадами зору. Проект "Толеранс центр" полягає у випуску аудіодиску із записом тексту, що містить норми виборчого права України. Організації здійснять обмін частиною створених інформаційних матеріалів.

*Шрифт Брайля — рельєфно-крапковий шрифт для написання і читання сліпими, розроблений Луї Брайлем. Шрифт Брайля є загальноприйнятим у світі кодом, яким користуються для читання люди з вадами зору.

Джерело: Благодійна громадська фундація імені короля Юрія
Обговорити на форумі