друкувати


Українці "до тридцяти": З батьками чи у подружжі?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-15 04:50:54
У Великобританії чоловіків у віці до 30 років, які живуть із батьками, удвічі більше, аніж жінок. В Україні ж, переконують соціологи, такого розриву немає. Водночас серед причин "несамостійного" життя – економічні проблеми.

Майже чверть британських чоловіків, молодших від тридцяти років, живуть із батьками, водночас жінок цієї категорії – близько 13 відсотків. Це – дані національного комітету статистики. В Україні, за словами соціологів, різниці між чоловіками і жінками у цій ситуації немає.

Двадцятип’ятирічний Олександр мешкає разом із батьками. Він працює і матеріально себе забезпечує, проте, каже, на окреме житло досі не заощадив. Можливості вести окреме від батьків життя поки не має, проте не переймається з цього приводу. За його словами, жити разом із родиною для нього зараз дуже зручно, оскільки житло в Україні дуже дороге. "Багато в цьому питанні ще й від характеру залежить, багато таких, хто досить рано вирішує жити окремо", – додає він.

За даними Інституту демографії та соціальних досліджень НАН, в Україні понад 90 відсотків громадян живуть у родині – з батьками або з дружиною чи чоловіком і дітьми. Одинаків, тобто людей, які проживають самотньо, в Україні не більше, ніж 5 відсотків.

На думку голови правління Українського інституту соціальних досліджень Ольги Балакірєвої, різниця між кількістю чоловіків і жінок, які проживають із батьками, несуттєва. "Практично немає. Думаю, в кого немає особливих можливостей вести самостійне життя, ті й залишаються з батьками", – вважає вона.

Психолог Олексій Шнеєр переконаний, що причин для тривалого співжиття з батьками багато, і в цьому немає нічого ненормального. За його словами, мотивація може полягати у психологічних потребах – наприклад, у турботі та підтримці. З іншого боку – потреби матеріальні, зокрема "квартирне" питання.

Водночас "затягувати" із початком самостійного життя психолог не радить, адже відриватися від батьків – процес природній і необхідний. "Просто цей процес починається у кожного по-різному. А можливість з’являється тоді, коли людина спроможна сама себе забезпечувати", – каже Олексій Шнеєр.

Найбільше чоловіків у віці до 30 років, які живуть із батьками, – в Італії. За статистикою, таких тут понад 80 відсотків. У США та більшості країн Європи цей показник не перевищує 50 відсотків. Дослідники пояснюють такі показники економічними причинами, а саме: рівнем безробіття у країні та вартістю житла, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі