друкувати


З поляками за обсерваторію в Карпатах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-15 04:08:48
Півтори мільйони доларів виділить наступного року Республіка Польща для великого проекту, будівництва що реалізуватиметься на Прикарпатті.

За словами Яна Маліцького, директора Студій Східної Європи Варшавського університету та координатора проекту з польського боку, новація складатиметься з двох частин. Перша — це будівництво Міжнародного центру зустрічей української та польської молоді у селі Микуличин, друга — відновлення обсерваторії на горі Піп Іван. З нагоди обговорення деталей проекту представники влади і наукових кіл України та Польщі днями зустрілися у курортному містечку Яремче, що на Івано-Франківщині.

Молодіжний центр організують на базі спортивно-оздоровчого комплексу "Смерічка" Прикарпатського Національного університету імені Василя Стефаника. Для цього було виділено один гектар землі та закладено наріжний камінь. "Подібні будинки зустрічей уже є в Європі, — мовить керівник польської делегації, держсекретар канцелярії Президента Республіки Польща Маріуш Хандзлік. — А про майбутню споруду зокрема говорили Президенти Польщі та України під час спільної зустрічі в резиденції українського керівника в Гуті, що, до речі, також знаходиться на Прикарпатті. Адже зустрічі молоді є особливо важливими, бо саме вона є запорукою теперішніх та майбутніх добрих відносин між нашими країнами".

Для будівництва майбутньої споруди у Польщі було оголошено конкурс, на який подано 18 проектів молодих архітекторів сусідньої країни. Наступним етапом стане підбиття у Варшавській політехніці попередніх підсумків творчих змагань.

Друга частина новації — відновлення колишньої астрономо-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван, що у Верховинському районі Івано-Франківщини, яку в нас ще називають Білим слоном. Ще у 1938 році вона була споруджена для Варшавського університету. Згодом обсерваторія була забута та почала поступово руйнувалася. Численні туристи, яких ніколи тут не бракувало, буквально розбирали її по камінчику.

"Цю споруду я побачив давно, і вона мені видалася фантастичною, — розповідає Ян Маліцький, директор Студій Східної Європи Варшавського університету, кординатор проекту з польської сторони. — У Польщі досі Гуцульщина є чимось міфічним і казковим, а така далека обсерваторія, схожа на казковий шотландський замок, це щось неймовірне!".

Проте Білий Слон діятиме як навчальний центр для студентів. "Відновлювати обсерваторію для наукових та практичних застосувань, — продовжує пан Каліцький немає сенсу, адже повітря в Європі зараз настільки задимлене, що ні про які метеорологічні прогнози із Чорногірського хребта говорити не можна. Наразі Варшавський університет вже має добротну обсерваторію в південноамериканських Андах, а споруду на Попі Івані натомість можна використати для навчання майбутніх метеорологів таз туристичною метою".

За словами Ігоря Ципенди проректора Прикарпатського національного університету з міжнародних відносин, усі сподіваються на залучення коштів з Євросоюзу у рамках транскордонної співпраці для масштабних та добрих починань. Адже наразі в Україні нічого подібного немає. Для голови івано-франківської обласної ради Ігоря Олійника важливим є євроінтеграційний напрям новації та екологічна складова. Адже проект, переконаний керівник, буде допомагати збереженню природи Карпатського регіону.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, "Експрес"
Фото Мирослава Ровіцького: представники України та Польщі закладають наріжний камінь під будівництво центру
Обговорити на форумі