друкувати


Ринок IT – 2010: Чого не варто чекати

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-12-15 04:04:15
У році, що китайські мобільні не зможуть захопити ринок, "вбивця iPhone" так і не буде знайдений, онлайн-видео не зможе витіснити з поля зору споживачів супутникове і кабельне ТБ, а стандарт LTE все ще не отримає масового поширення.

Про це йдеться у звіті аналітичної компанії "ABI Research" - "What's not going to happen in 2010?" ( "Чого не станеться в 2010?"), Присвяченому антіпрогнозам у сфері IT.

"Незважаючи на політичні та економічні виклики початку 2009 року, ринки високих технологій не заморозили, витрати на інноваційні розробки скоротилися незначно, а доходи IT-компаній не зникли, хоча й опинилися" під тиском ". Безліч речей не відбулося в 2009 році, і то ж саме буде стосуватися 2010 ", - говориться у вступі до звіту.

Згідно зі звітом, електронні книги, незважаючи на запевнення виробників, все ще не стануть масовим товаром, що показали вже передріздвяні та передноворічні продажі пристроїв в кінці 2009 року. Їм доводиться конкурувати з набагато більш функціональними портативними пристроями на зразок нетбуків, але, на думку аналітиків, e-book все ще може реалізувати себе у сфері освіти.

За прогнозами "ABI Research", 2010 рік також не представить миру "вбивцю iPhone" - пристрої, що позиціонуються саме так, почали з'являтися ще з 2007 року - дати виходу популярного смартфона від "Apple".

Також не варто побоюватися повені ринку дешевими китайськими мобільними і витіснення китайською продукцією бюджетних моделей виробництва, наприклад, "Nokia" або "Samsung". Як стверджують аналітики, навіть в сегменті low-cost довіру споживачів до бренду дуже велика, а крім того, з добре розвиненими і представленими в усьому світі рітейлерський мережами зазначених компаній конкурувати практично неможливо.

Незважаючи на провальні прогнози нікуди не дінуться фемтосоти - малі станції стільникового зв'язку, які обслуговують мікротерріторіі - окремі офіси або квартири.

Інтернет-відео в 2010 році не зможе відібрати аудиторію у супутникового, кабельного або IPTV, хоча питання найближчій "смерті" телебачення з розвитком можливостей онлайн-відеопріложеній в останні кілька років став одним з найбільш обговорюваних. Як пояснюють експерти, поки що Інтернет-відео занадто складно в навігації і відборі контенту.

Згідно з прогнозом, наступного року більшості соціальних мереж не вдасться уникнути атак кібершахраїв, а стандарт зв'язку GSM НЕ "помре", хоча в довгостроковій перспективі його витіснять більш сучасні: незважаючи на успішний розвиток високошвидкісних бездротових мереж він все ще залишається одним з основних стандартів зв'язку на ринках, що розвиваються.

"Зелена енергетика", зокрема, електростанції на сонячній енергії та енергії вітру, в 2010 році все ще не досягне рівня масового ринку, говориться у звіті.

І нарешті, стандарт LTE хоч і буде вводитися світовими операторами зв'язку, але широкого застосування в Новому році ще не отримає, вважають в ABI, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі